Persbericht

5 mei, 2008

SD WORX brengt verloop Belgische arbeidsmarkt in kaart Personeelsverloop in 2007 is ruim 17% en zelfs 39% onder jongeren tot 25 jaar

SD WORX heeft als eerste in België de verloopcijfers voor de nationale arbeidsmarkt berekend. Over de periode 2006-2007 daalt het cijfer licht: van 18% in 2006 naar 17,46% in 2007. Het verloop is het grootst in ondernemingen met minder dan twintig medewerkers. Die zagen vorig jaar gemiddeld 1 op 4 medewerkers vertrekken. Daarnaast is het verloop het grootst bij jonge werknemers. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 16.000 bedrijven en 490.000 werknemers. Het verloop in de berekening van SD WORX omvat alle redenen van vertrek, zoals gedwongen ontslag, vrijwillig ontslag en brugpensioen. Ook tijdelijke contracten zijn in de steekproef opgenomen.

Personeelsverloop in België onderzocht

Het verloop op de Belgische arbeidsmarkt bedraagt 17,46% in 2007.

SD WORX stelt grote verschillen vast in functie van de ondernemingsomvang (zie grafiek 1). Hoe kleiner de organisatie, hoe groter het verloop. Een mogelijke verklaring hiervoor is de geringere kans op doorgroei binnen het MKB. Werknemers in het MKB zijn minder tevreden met hun ontwikkelingsmogelijkheden. Ook de tevredenheid over het salaris scoort minder goed.

Eveneens speelt de leeftijd een rol in de verloopproblematiek: jonge werknemers verlieten vorig jaar vaker het bedrijf waar ze voor werkten dan hun oudere collega's (zie grafiek 2). Vanaf 55 jaar stijgt het verloop opnieuw. Reden hiervoor is dat het brugpensioen in de berekening van het SD WORX-verloopcijfer is opgenomen.

Regionale verschillen in personeelsverloop

Het grootste verloop noteert SD WORX in Vlaams-Brabant en Antwerpen (zie grafiek 3). Het laagste verloop wordt geregistreerd in Limburg en West-Vlaanderen. Een mogelijke verklaring is dat deze regio's minder centraal gelegen zijn en dus minder kans geven op uitwijkmogelijkheden. De economische bedrijvigheid speelt natuurlijk ook een rol. Verder blijkt uit het onderzoek dat werknemers die werken in de provincie Limburg ook het liefst in Limburg willen werken (96%). Van werknemers uit de provincie Vlaams-Brabant zegt slechts 61% dat ze het liefst in die provincie blijven werken.

Hoe kijken werkgevers naar verloop?

SD WORX bracht ook dertig personeelsmanagers samen om hun kijk op verloop in kaart te brengen. Zij bevestigden allemaal de nood aan benchmarkmateriaal om een eerste vergelijking te kunnen maken en een diagnose te stellen. Als oorzaken van verloop haalden de personeelsdirecteurs onder andere de arbeidsomstandigheden aan zoals werkdruk, stress, reistijd en ontevredenheid over het salaris. Ze stelden ook dat de directe manager zijn rol van retentiemanager meer op zich moet nemen.

Als acties om het verloop aan te pakken, werden de volgende zaken naar voren gebracht: het houden van tevredenheidsonderzoeken en exitgesprekken (uit deze gesprekken leert men waarom mensen vrijwillig de organisatie verlaten), employer branding, een betere work-life balance en het optimaliseren van de werksfeer. Verder benadrukten de personeelsmanagers het belang van een degelijk onthaalbeleid, en begeleiding en training tijdens de proeftijd. Dit laatste kan vooral het verloop van jonge werknemers helpen voorkomen.

SD WORX onderstreept nog dat verloop ook een positieve dimensie kan hebben: het kan een gezondheidsindex zijn van het HR-beleid. In bepaalde organisaties is een hoger verlooppercentage zelfs aangewezen.

Steekproef en onderzoeksmethodologie

De steekproef bestaat uit 16.361 ondernemingen en 490.609 werknemers. Het gaat om het verloop en het personeelsverloop bij structurele tewerkstelling. Dat wil zeggen dat arbeiders meer dan 31 dagen in dienst zijn en bedienden meer dan 65 dagen. Bijzondere statuten werden uitgesloten zoals studenten en interim-arbeid.

Het verlooppercentage werd berekend door het aantal werknemers dat uit dienst is gegaan tijdens het jaar te delen door het aantal werknemers in dienst gedurende het jaar x 100.

Voor meer informatie kan u terecht bij:
Veerle de Jong, SD WORX, tel. 0032 (0)3 220 22 69 of 0032 (0)478 26 26 19, veerle.dejong@sd.be Liesbeth Rogiers, Trimedia, tel. 0032 (0)2 713 09 01, lrogiers@trimedia.be of via Ingrid van den Nieuwenhof, OCTANE PR, 0031 (0)40 2661130, ingridv@octanepr.com

Over SD WORX
SD WORX is het grootste Belgische HR-consultancybedrijf. De groep biedt een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel met loonberekening en -administratie, opleiding, HR research, sociaaljuridische, fiscale en HR-adviesverlening, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

In België telt SD WORX 19 kantoren. SD WORX biedt oplossingen inzake internationale tewerkstelling voor meer dan 20 landen, vanuit eigen kantoren of via kwaliteitsvolle partners. 1.600 medewerkers bedienen meer dan 37.500 klanten in de privé en publieke sector. Met 960.000 loonberekeningen is SD WORX de onbetwiste marktleider in payroll. De consultancy divisie van de groep telt meer dan 400 specialisten en heeft in de verschillende HR-disciplines een toonaangevende positie.

SD WORX biedt onder het 'Proxy' label specifieke dienstverlening aan kmo's aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD WORX telt 340 medewerkers. Samen staan ze in voor meer dan 28.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 210.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

Voor een overzicht van de proxy-kantoren zie: www.sdworx.be/kmo

Kenniscentrum SD WORX
Het Kenniscentrum van SD WORX is een multidisciplinair team van HR experts, juristen, academici, psychologen en economisten die praktische overzichtelijke tools ontwikkelen waarmee de personeelsverantwoordelijke verschillende deelaspecten van zijn personeel kan meten, vergelijken, analyseren en onderbouwen. Ze verzamelen benchmarkmateriaal dat toelaat het personeelsbeleid te vergelijken met dat van collega's uit dezelfde sector, van dezelfde omvang, een gelijkaardige regio,... De juristen zorgen voor de verwerking van sociaal-juridische, fiscale en socialezekerheidsinformatie zodat de werkgevers op een optimale manier worden geadviseerd en bijgestaan in de verwerking van hun lonen en de toepassing van hun personeelsbeleid.

Meer info: http://www.sdworx.be