Eenheid in verscheidenheid in Dordrecht


Burgemeester Bandell over psalm 43 in Wilhelminakerk

DORDRECHT, 20080505 -- Eenheid in verscheidenheid. Dat kenmerkt voor burgemeester R.J.G. Bandell het samen leven in Dordrecht en in Nederland. "Respect voor eigenheid is ons aller opdracht ook in het kader van artikel 1 van de grondwet." Bandell vindt het belangrijk dat de vrijheids-psalm 43 op de dag van de dodenherdenking in bijna alle Dordtse kerken is gezongen. "Dat is een voorbeeld van eenheid in verscheidenheid op het kerkelijke erf."

De burgemeester sprak op de stedelijke herdenking in de Wilhelminakerk. Deze bijeenkomst, die door vijfhonderd mensen werd bijgewoond, was opgezet door een nieuwe brede werkgroep 4 mei. Bandell zei "heel blij te zijn" dat dit mogelijk was geweest "door eenheid in verscheidenheid". Aan de stedelijke herdenking ging in de kerk van het verzet in de ochtend een speciale kerkdienst vooraf.

Een bijzondere Bachcantate werd uitgevoerd onder leiding van dominee/dirigent Ries van der Zouwen, nadat psalm 43 een centrale plaats had gekregen. In de herdenking in de middag kwam Bach voor de psalm. Het werk, uitgevoerd door twee solisten, een orkest en een koor van tachtig mensen, was de opmaat tot een bijzonder moment. In de herdenking was plaats gemaakt voor psalm 43, muzikaal ingeleid door violist Jouke van der Leest. Aangezien het een herdenking was, zong alleen het koor de psalm die werd gezongen door leden van de eerste verzetsgroep de Geuzen. De oude woorden in de psalm kwamen over hun lippen, toen zij in 1941 de dood voor ogen hadden op de fusilladeplaats de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen. In 1946 was er de eerste nationale 4 mei herdenking. De psalm symboliseerde voor burgemeester Bandell de drang naar vrijheid. Hij vond het prachtig dat die psalm kerkbreed in Dordrecht had geklonken. Wat hem betreft kan in Nederland de psalm ook een vaste plaats krijgen. De burgemeester zag er wel een opdracht in om dan nog verder te gaan, want op veel plaatsen in de wereld ontberen mensen de vrijheid, die voor mensen in Nederland zo vanzelfsprekend is.

De voorzitter van het organisatiecomité Hans Berrevoets, zag in psalm 43 in combinatie met het lied van de achttien dooden van Jan Campert en het volkslied, een mogelijkheid om mensenrechten, onder de aandacht te brengen. Berrevoets wees tijdens de herdenking op de inzet van de stichting Geuzenverzet in Vlaardingen, die in 1987 de eerste Geuzenpenning had uitgereikt aan de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Dat plaatste hij in het kader van artikel 1 van de grondwet.

Een afvaardiging van de stichting Geuzenverzet was op 4 mei in de Wilhelminakerk aanwezig om de verbondenheid met de herdenking in Dordrecht tot uitdrukking te brengen. Ook familie van de Dordtenaar Leendert Keesmaat, één van de achttien, was op de herdenking aanwezig. Het aantal kerken in Dordt dat psalm 43 als vorm van herdenken een plek had gegeven, was de laatste dagen voor 4 mei verder gestegen. Initiatiefnemer Hans Berrevoets rekende voor dat, nu de geformeerde gemeente met op zondag een kleine duizend mensen in de Julianakerk zich had aangesloten, tienduizenden mensen in de stad bij de dodenherdenking zijn bepaald door psalm 43 met ook als een kernzin: "Strijd voor mijn recht en maak mij vrij."

Het initiatief uit Dordrecht om met die psalm een element toe te voegen aan het herdenken is in bijna alle Nederlandse provincies doorgedrongen. Ook de Nederlandse kerk in Turnhout (België) liet Dordrecht weten mee te doen. In een aantal uitzendingen op radio 1 en radio 5 was aandacht voor Dordrecht in relatie tot 4 mei en psalm 43. Een aantal landelijke kranten bracht het nieuws en het Reformatorisch Dagblad opende zelfs de voorpagina met: "Dordtse kerken zingen massaal psalm 43." Op youtube laat inmiddels een jongensgroep psalm 43 klinken.

Via de website van de Wilhelminakerk, www.dewilhelminakerk.nl, kan kerkwebradio worden gevonden. De twee bijeenkomsten op 4 mei in de Wilhelminakerkerk zijn zo via een internetverbinding nog te beluisteren.





Ingezonden persbericht