Gemeente Heemskerk


dinsdag, 06 mei 2008

In 2007 is veel bereikt in Heemskerk

HEEMSKERK - Het college van Heemskerk presenteert de jaarstukken 2007; de raad behandelt deze stukken in zijn vergadering van 29 mei. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

Er is in 2007 veel bereikt. Zo is per 1 januari 2007 gestart met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er zijn ongeveer 1.750 aanvragen gedaan door onze burgers, variërend van hulp in de huishouding tot vervoersvoorzieningen. In 2007 is een buurtgerichte aanpak voorbereid zodat medio 2008 op diverse locaties in Heemskerk een Wmo-punt gerealiseerd wordt.
Het college heeft er uitdrukkelijk voor gekozen de burgers nauw te betrekken bij de ontwikkeling van de Wmo. Het Burgerplatform Wmo is zeer betrokken geweest bij de invulling en invoering van de Wmo. De gemeente heeft, samen met ruim 200 andere gemeenten, met het Wmo-beleid meegedongen naar de landelijke Oh! Wat mooi prijs en is tweede geworden.
De buurtcontracten worden verbreed door het toevoegen van een zogenoemde sociale pijler. De buurt Boven de Baandert had de primeur want voor deze buurt werd het eerste contract nieuwe stijl afgesloten. Andere contracten zullen in de toekomst volgen.

Begin 2007 is besloten het poppodium voort te zetten in een andere vorm. Stichting Donkey is vervolgens ontbonden. Per 1 september is een commerciële ondernemer gestart met de exploitatie van de horeca-activiteiten en het poppodium.

Ook is in 2007 besloten het minimabeleid te verruimen. Laagdrempelige bijstand is bedoeld voor vaak voorkomende kosten waar iedereen tegenaan loopt: kosten van maatschappelijke participatie, indirecte schoolkosten en duurzame gebruiksgoederen. Per categorie mag een maximaal jaarlijks bedrag worden ingediend. De maximum bedragen voor laagdrempelige bijstand is met 5% verhoogd vanwege de stijging van prijzen. Bovendien is het bedrag voor maatschappelijke participatie voor kinderen onder de achttien nog eens extra met EUR 100 verhoogd. De gemeente probeert hiermee de deelname van kinderen aan maatschappelijke activiteiten te bevorderen. Tenslotte is besloten dat een ongebruikte bijstand voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen mee mag worden genomen naar het komende jaar.

De overlast is aangepakt die jongeren veroorzaakten in Breedweer na het stappen in Uitgeest. De politie heeft in de zomermaanden zeer frequent gepatrouilleerd en geverbaliseerd rondom het Tolpad. Daarna is door jongerenwerkers van Welschap een goed gesprek gehouden met de jongeren in de buurtbus. In het najaar is een beveiligingsbedrijf ingehuurd om ter plaatse de jongeren stil door Breedweer te laten fietsen. Uit de evaluatie is gebleken dat de maatregelen effect hebben gesorteerd. Momenteel wordt er gewerkt aan een convenant om de handhaving rond de uitgaansroute structureel te regelen. Dit convenant wordt gekoppeld aan beleid om het overlast veroorzakende drankgebruik terug te dringen.
Begin 2007 is de ReinUnie verkocht aan de Alkmaarse Huisvuilcentrale N-H. Dat leverde voor de gemeente een bedrag van 4 miljoen euro op; dit bedrag in de algemene reserve gestort. Aan de werknemers is de rechtspositie gegarandeerd voor de komende tien jaar. Voor de burgers blijft een uitstekende dienstverlening gegarandeerd terwijl de tarieven niet meer dan trendmatig zullen worden verhoogd. Dit laatste geldt ook voor andere gemeentelijke belastingen als de ozb en het rioolrecht.

De nieuwbouwwijk Broekpolder ontwikkelt zich naar wens. De realisatie van woningen verloopt zeer voorspoedig. 90% van de Heemskerkse woningen zijn opgeleverd en de bewoners hebben hun intrek genomen. Ook het merendeel van de voorzieningen, als de basisschool De Bareel, zijn gerealiseerd. Het sociaal medisch centrum wordt begin 2009 opgeleverd.

Het college heeft het afgelopen jaar ongeveer twee miljoen euro overgehouden. Dit bedrag is in diverse reserves gestort ten behoeve van de uitvoering van voorzienbaar toekomstig beleid. Het jaar sluit uiteindelijk financieel af met een negatief saldo van circa EUR 430.000 op een totaal aan uitgaven van ruim EUR 81 miljoen. Dit is een half procent. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat de gemeente achteraf minder inkomsten van het rijk heeft ontvangen dan verwacht. Het tekort op de jaarrekening wordt aangevuld met geld uit de algemene reserve.

---

Bestanden:
jaarverslag2007.pdf
jaarrekening2007.pdf
productenrealisatie2007.pdf
bijlagenboek2007.pdf