Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Raadpleging over toekomst Overberg

De provincies Utrecht en Gelderland doen onderzoek naar een mogelijke herindeling van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW), met als extra mogelijkheid het betrekken van Overberg bij deze nieuwe Valleigemeente.

In de tijd van herindeling van de dorpen Maarn/Maarsbergen, Amerongen/Overberg, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug was Overberg tegen deze herindeling. In de Tweede Kamer is destijds afgesproken dat bij een mogelijke herindeling van RSW, de inwoners van Overberg opnieuw naar hun mening wordt gevraagd. Het gaat hierbij om zowel het voormalige Amerongse Overberg evenals het voormalige Leersumse Overberg. Dit moment is aangebroken. Op 28 mei organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug een raadpleging. De provincie neemt de uitslag van deze raadpleging mee in haar overwegingen rond dit herindelingsonderzoek.

Hoe werkt de raadpleging?
In de periode tussen 16 en 19 mei ontvangen alle kiezers hun oproepingskaart voor de raadpleging. Voorwaarde is dat u op 1 mei 2008 ingeschreven staat in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op een adres dat valt binnen het gebied waar de raadpleging betrekking op heeft. Om te mogen stemmen bent u 18 jaar of ouder op de dag van de raadpleging en bent u niet uitgesloten van het kiesrecht.

Stemmen bij onderhandse volmacht
Als u op de dag van de verkiezing niet persoonlijk in de gelegenheid bent uw stem uit te brengen, hoeft uw stem niet verloren te gaan. U kunt een andere kiezer machtigen.
Op de achterkant van de oproepingskaart vult u de gegevens in van degene die u machtigt. De gemachtigde moet zelf ook een oproepingskaart voor deze raadpleging hebben ontvangen. De gemachtigde mag niet meer dan twee volmachten aannemen en moet deze stemmen gelijk met de eigen stem uitbrengen. Voor deze procedure heeft u de gemeente niet nodig. U kunt dit tot op de dag van de raadpleging zelf regelen.

Schriftelijke volmacht
Wanneer u bijvoorbeeld op vakantie bent voordat de oproepingskaart wordt bezorgd, kunt u geen gebruik maken van de procedure onderhandse volmacht. Vraag dan een formulier schriftelijk volmacht aan (maximaal twee) bij de afdeling Burgerzaken. Afhalen in de Gemeentewinkel in Doorn kan ook. Dit formulier vult in met de gegevens van de kiezer die u wilt machtigen en die ook een oproepingskaart heeft ontvangen. Het formulier moet uiterlijk 21 mei bij de afdeling Burgerzaken binnen zijn. De persoon die u hebt gemachtigd, ontvangt dan voor 28 mei een schriftelijke volmacht waarmee hij/zij uw stem tegelijk met zijn/haar eigen stem kan uitbrengen.

Informatie
Alle stemgerechtigden ontvangen de komende weken meer informatie over dit herindelingsonderzoek. Aanvullende informatie over de raadpleging wordt verstrekt door de afdeling Burgerzaken, (0343) 56 56 73. Deze informatie treft u ook aan op: www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl, onder Raadpleging over toekomst Overberg.

Laatst gewijzigd: 6 mei 2008