Stichting Vluchteling stelt 100.000 euro beschikbaar voor ramp Birma

06/05/2008 12:51

Stichting Vluchteling giro 999

PERSBERICHT

Den Haag, 6 mei 2008

Stichting Vluchteling stelt 100.000 euro beschikbaar voor slachtoffers in Birma

Stichting Vluchteling heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor hulp aan de slachtoffers van de cycloon in Myanmar, voormalig Birma. Het geld wordt gebruikt voor onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Inmiddels zijn er meer dan vijftienduizend dodelijke slachtoffers van de cycloon Nargis en honderdduizenden ontheemden. Voor de levens van nog duizenden mensen wordt gevreesd.

Het emergency response team van het International Rescue Committee (IRC), partner van Stichting Vluchteling, staat te wachten in Bangkok tot ze toegang krijgen tot het rampgebied om te onderzoeken welke hulp nog meer nodig is. De regering van Birma heeft steun gevraagd maar lijkt tot nu toe alleen goederen toe te laten en vrijwel geen hulpverleners. Ook is het binnenland nauwelijks toegankelijk voor hulpverleners omdat bijna alle toegangswegen zijn weggevaagd en bruggen zijn vernietigd. De partner van Stichting Vluchteling IRC is al tientallen jaren actief voor de Birmezen in de regio.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling: "Onze prioriteit ligt bij het zo snel mogelijk verschaffen van de meest directe noodhulp en het in beeld brengen van de omvang van de ramp. Het is een enorme uitdaging om de slachtoffers te bereiken en de noodzakelijke hulp te kunnen bieden. Vooral het drinkwater is ernstig vervuild."





http://www.vluchteling.org/