CARE Myanmar begint hulpverlening in Yangong en Mon State

06/05/2008 14:03

Care Nederland

Als onderdeel van haar bestaande hulpverleningsprogramma's in de steden Yangong en Mon State (Moulemain Township) is CARE per onmiddellijk begonnen met het verlenen van noodhulp aan de slachtoffers van de cycloon Nargis. Het werkgebied zal worden uitgebreid zo gauw als daar van de regering toestemming voor is verkregen. De noodhulp zal zich vooral richten op het verstrekken van voedsel, schoon drinkwater en het voorkomen dat besmettelijke ziekten uitbreken.

De cycloon, die afgelopen zaterdag 3 mei Myanmar trof, heeft grote schade en menselijk leed veroorzaakt in en rond de stad Yangon en de zuid zuidwestelijk daarvan gelegen Irrawaddy delta. Hoewel de exacte omvang van de ramp nog niet vaststaat, wordt het aantal dodelijke slachtoffers geschat op 15.000 - 30.000 en honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden. In het getroffen gebied wonen circa 24 miljoen mensen.

Eerste berichten van CARE uit het rampgebied melden dat de infrastructuur vrijwel volledig verwoest is en dat huizen en gebouwen zwaar beschadigd of ingestort zijn. Doordat wegen onbegaanbaar zijn geworden en brandstof vrijwel niet meer te krijgen is, zijn veel plaatsen alleen nog per boot te bereiken. De brandstofschaarste zorgt er ook voor, dat elektriciteits- en watervoorziening in gevaar komen. In de dorpen is het drinkwater vervuild en in Yangon werkt de drinkwatervoorziening naar de huizen niet meer. De rijstvelden en voorraden zaden voor het nieuwe plantseizoen zijn verloren gegaan.

CARE is als 14 jaar werkzaam in Myanmar en voert op dit moment in 120 steden en dorpen verspreid over het land hulpverleningsprogramma's uit, voornamelijk op gebied van voedsel- en watervoorziening, gezondheidszorg, hiv/aids preventie en hygiëne. Het CARE kantoor in Yangon raakte door de cycloon zwaar beschadigd, maar de meer dan 500 personeelsleden en hun families maken het relatief goed. Er wordt een voorlopig kantoor ingericht in een hotel en al het beschikbare personeel en materieel wordt, zover praktisch mogelijk, gemobiliseerd voor de hulpverlening.

CARE International, waar CARE Myanmar en CARE Nederland deel van uitmaken, heeft een internationale oproep doen uitgaan fondsen te werven voor de hulpverlening. Giften kunnen worden overgemaakt op giro 2402 ten name van CARE Nederland in Den Haag, onder vermelding van 'Myanmar'.