Bouw zeer Brede School in Zoetermeer kost tien miljoen extra

dinsdag 06 mei 2008

De bouw van het BredeSchoolcomplex in Palenstein kost tien miljoen euro meer dan begroot. Dat is het gevolg van tegenvallers bij de aanbesteding, het faillissement van de aannemer en sterk gestegen bouwprijzen.

De BredeSchool.

De bouw van het complex is inmiddels een verliesgevend project geworden, maar vanwege het maatschappelijk belang is besloten ermee door te gaan. De eerste paal moet eind volgende maand worden geslagen, een jaar later dan aanvankelijk gepland. De Goede Woning en de gemeente Zoetermeer, die het project samen betalen, hoopten in eerste instantie het plan voor zon twintig miljoen euro te kunnen realiseren. Volgens het AD bedragen de werkelijke kosten echter ruim dertig miljoen euro. De huizen kunnen niet duurder worden gemaakt, omdat ze anders voor jongeren en starters onbetaalbaar worden.

De BredeSchool aan het Rakkersveld moet het bruisende hart van de wijk worden, waarbij volgens de gemeente Zoetermeer wonen en leven vloeiend in elkaar overlopen. Het complex krijgt een kenmerkende architectuur met veel hout en glas. Het bestaat uit twee delen die door een pergola met elkaar worden verbonden. Dwars door het blok loopt een openbaar voetpad en door de sociale functie wordt er veel aandacht besteed aan de inrichting van de omgeving. De straten en stoepen worden heringericht en langs het gebouw komt een waterpartij. In het noordelijk deel van het complex komen twee basisscholen (De Achtsprong en De Meerpaal) met een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang. Er is plaats voor onder meer een jongerencentrum, sportzalen met tribunes en een wijk- en welzijnscentrum met een mediatheek (een bibliotheek met internetruimte). Ook is er ruimte voor winkels en horeca met onder andere een grand café met terras.

Wonen
In het noordelijk deel worden 42 jongerenwoningen en drie schoolwoningen gebouwd. In het zuidelijk deel komen nog eens 66 sociale huurwoningen waarvan veertien eengezinswoningen en 52 startersappartementen. Comfortabele huurwoningen die met gemak aan de eisen van deze tijd voldoen en betaalbaar zijn. Parkeren is geen probleem, de woningen staan in een U-vorm rondom een verdiept parkeerhof. Het is nog niet mogelijk om in te schrijven op een huurwoning in het BredeSchoolcomplex.