Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BERUCHTE ZEESTER GETEMD MET GELATINEPUDDING

Nederlandse primeur: Burgers' Zoo introduceert koraalverslindende zeesterren

Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo introduceert op dinsdag 6 mei als eerste in Nederland vier doornenkronen in Burgers' Ocean, het tropische aquarium van acht miljoen liter water. Doornenkronen zijn vraatzuchtige zeesterren die wereldwijd een beruchte reputatie hebben verworven, omdat ze zich tegoed doen aan koraalweefsel waardoor het koraal afsterft. De situatie is op diverse plekken geëscaleerd, omdat de mens natuurlijke vijanden als grote baarzen en napoleonvissen voor consumptie vangt en tritonslakken vanwege de mooie schelp waarin zij leven. Hele koraalriffen sterven hierdoor af. In Burgers' Ocean krijgen de doornenkronen echter geen koraalweefsel te eten, maar een speciale gelatinepudding die over dood koraalskelet gesmeerd wordt.

Geïnteresseerde media die bij het voeren met gelatinepudding en de introductie aanwezig willen zijn, worden om 9.45 uur bij de Hoofdingang van Burgers' Zoo verwacht.

Primeur in Nederland
Vanwege hun desastreuze voorliefde voor koraalweefsel als voedsel zijn er tot op heden geen aquaria in Nederland met doornenkronen in hun collectie. Burgers' Zoo is dan ook allerminst van plan om de dieren uit te zetten in de buurt van levende koralen, maar heeft een goede plek gevonden bij de eveneens giftige koraalduivels. Met de vondst van het alternatieve dieet hoeven er geen levende koralen opgeofferd te worden. Doornenkronen kunnen dertig jaar oud worden en een doorsnede van ruim zestig centimeter bereiken.

Gif en stekels
Doornenkronen zijn geen zeesterren om zonder handschoenen aan te pakken. Ze zijn giftig en voorzien van scherpe stekels op het bovenlichaam, waaraan de naam te danken is. Het gif is weliswaar voor mensen niet dodelijk, maar wel erg pijnlijk. Grote baarzen en napoleonvissen zijn blijkbaar immuun voor het gif, maar worden in groten getale door de mens gevangen. Een andere vijand van de doornenkroon, de tritonslak, wordt veel gevangen vanwege de mooie schelpen waarin het dier leeft. Tegenwoordig probeert de mens het tij te keren door de doornenkronen handmatig weg te vangen.

Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Bas Lukkenaar, Interne en Externe Communicatie, Burgers' Zoo,

Tel. 026 - 353 72 11 of e-mail: b.lukkenaar@burgerszoo.nl


---- --
---