International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 6 mei 2008

Succes voor Hubert Bals Fonds en CineMart in Cannes

Vijftien films in de officiële selectie van het filmfestival van Cannes zijn tot stand gekomen met de hulp van het Hubert Bals Fonds (HBF) en de CineMart van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Maar liefst zes hiervan komen als debutant aanmerking voor de Camera d'Or; nog eens vijf andere regisseurs werden voor het eerst uitgenodigd voor het prestigieuze festival. Daarmee wordt de wereldwijd unieke rol van het filmfestival van Rotterdam in het ontdekken en ondersteunen van nieuw, onbekend filmtalent bevestigd. Ook regisseurs die al vaker door het IFFR werden ondersteund, zoals Lisandro Alonso, Amat Escalante, Pablo Fendrik, Raya Martin en Pablo Trapero (de laatste voor het eerst in competitie) presenteren nieuwe films in Cannes. Vorig jaar won het door het HBF ondersteunde 4 Months, 3 Weeks and 2 Days van regisseur Cristian Mungiu de Gouden Palm.

Pablo Trapero werd vanaf het begin van zijn filmcarrière ondersteund door het IFFR. Zijn speelfilmdebuut Mundo grúa (Crane World), dat tot stand kwam met Hubert Bals Fonds-bijdragen (scenario & postproductie) werd in 2000 op het IFFR bekroond met een Tiger Award én een FIPRESCI Award. In 2007 presenteerde Trapero zijn filmproject Leonora, nu in competitie, op de Rotterdamse co-productiemarkt CineMart. In de programmasectie Un Certain Regard zijn liefst zes van de in totaal negentien producties met bijdragen van het IFFR tot stand gekomen. Een daarvan is Los bastardos (The Bastards) van Amat Escalante uit Mexico. Ook het talent van Escalante werd in een vroeg stadium herkend door het IFFR. Hij kon zijn speelfilmdebuut Sangre in 2005 in Cannes tonen mede dankzij geld van het Hubert Bals Fonds en een uitnodiging voor de CineMart. In 2006 was Escalante terug in Rotterdam voor de vertoning van Sangre maar ook om zijn tweede film Los bastardos als project te presenteren op de CineMart.

Ondermeer A festa da menina morta (The Dead Girl's Party) van Matheus Nachtergaele (Brazilië), Je veux voir (I Want to See) van Joana Hadjithomas & Khalil Joreige (Libanon) en Liverpool van Lisandro Alonso worden ook verwacht voor het 38e International Film Festival Rotterdam (21 januari - 1 februari 2009). Nachtergaele, een bekend acteur, nam zijn regiedebuut op in het Amazonegebied. In een dorp aan de Rio Negra wordt hoofdpersoon Santinho vereerd als een heilige omdat hij zijn moeder zou hebben teruggehaald uit de dood. In I Want to See, een documentaire van speelfilmmakers Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, wordt actrice Catherine Deneuve gevolgd op een tocht door Libanees oorlogsgebied. Lisandro Alonso, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe Latijns Amerikaanse cinema, toont in Liverpool hoe een zeeman na een half leven op zee, terugkeert naar zijn geboortestreek in het barre zuiden van Argentinië. Fortuna Films uit Nederland is aan Liverpool verbonden als producent.

Een stafdelegatie van het Rotterdamse filmfestival zal in Cannes aanwezig zijn, voor het eerst geleid door de nieuwe festivaldirecteur Rutger Wolfson. Het festival voert, samen met de gemeente Rotterdam en het Rotterdams Fonds voor de Film de promotiecampagne 'Be Inspired by Rotterdam'. De campagne beveelt Rotterdam aan als ideale locatie voor zaken, filmproductie en filmvertoning. In samenwerking met Holland Film krijgt het Dutch Pavillion in het International Village voor het eerst een 'Rotterdam sectie'. CineMart manager Marit van den Elshout en Hubert Bals Fonds manager Bianca Taal nemen als gespreksleiders deel aan het Producers Network, een onderdeel van de Marché du Film 2008.

Het 38e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2009; de 26e CineMart van 25 tot en met 29 januari 2009. Het Hubert Bals Fonds, het grootste in zijn soort wereldwijd, verstrekt bijdragen voor scriptontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in het land van herkomst aan onafhankelijke filmmakers in ontwikkelingslanden. CineMart is de eerste en grootste coproductiemarkt voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Meer informatie is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Cannes Officiële Competitie 2008 omvat:

Leonora van Pablo Trapero (Argentinië)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Un Certain Regard 2008 omvat:

A festa da menina morta (The Dead Girl's Party)* van Matheus Nachtergaele (Brazilië) HBF bijdragen voor scenario-ontwikkeling (2003) en postproductie (2007) Selectie International Film Festival Rotterdam 2009

Je veux voir (I Want to See) van Joana Hadjithomas & Khalil Joreige (Libanon) HBF bijdrage voor postproductie 2007
Selectie International Film Festival Rotterdam 2009

Salt of this Sea* van Annemarie Jacir (Palestine)
HBF bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2004

Yi ban hashui, yi ban houyan (Part Ocean, Part Flame) van LIU Fendou (China/Hong Kong) Hubert Bals Fund Award (10.000 Euro) at HAF 2005

De ofrivilliga (Involuntary)* van Ruben Östlund (Zweden) Geselecteerd voor CineMart 2007

Los bastardos (The Bastards) van Amat Escalante (Mexico) Geselecteerd voor CineMart 2006

Quinzaine des Réalisateurs 2008 omvat:

Liverpool van Lisandro Alonso (Argentinië)
HBF bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2005
Geselecteerd voor CineMart 2005
HBF bijdrage voor postproductie 2007

Now Showing van Raya Martin (Filippijnen)
Hubert Bals Fonds Award (10.000) at Cinemanila/Borocay Coproduction Meeting 2005

Salamandra* van Pablo Agüero (Argentinië)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Boogie van Radu Muntean (Roemenië)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Eldorado van Bouli Lanners (België)
Geselecteerd voor CineMart 2006

Semaine de la Critique 2008 omvat:

La sangre brota (Blood Appears) van Pablo Fendrik (Argentinië) Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2006

Snijeg (Snow)* van Aida Begic (Bosnië-Herzegovina) Hubert Bals Fonds bijdrage voor scenario-ontwikkeling 2004

Better Things* van Duane Hopkins (UK)
Geselecteerd voor CineMart 2004


* eerste speelfilm, genomineerd voor de Camera d'Or

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (