VSNU

Persbericht:

VSNU blij met kabinetsreactie op rapport 'Wegen voor Talent'

9 mei 2008

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) ondersteunt in grote lijnen de kabinetsreactie op het rapport 'Wegen voor Talent' van de commissie 'Ruim baan voor talent'. De voorstellen verruimen de mogelijkheden van universiteiten voor hun beleid rond het vergroten van studiesucces in de bachelorfase. "De voorgestelde maatregelen zijn een steun in de rug voor ons beleid. Daar zijn we natuurlijk blij mee", reageert VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.

Collegegelddifferentiatie alleen voor university colleges De VSNU verwelkomt de extra ruimte die university colleges (kleinschalig, residentieel en intensief onderwijs) krijgen om een hoger collegegeld te vragen. Deze opleidingen bieden substantieel meer onderwijs dan andere opleidingen waardoor een hoger collegegeld billijk is. Voor het overige staan de Nederlandse universiteiten terughoudend tegenover collegegelddifferentiatie.

Studiekeuzegesprekken interessant voor vergroten studiesucces Het kabinet wil studenten en instellingen de mogelijkhed bieden studiekeuze­gesprekken aan te vragen. De VSNU ziet studiekeuzegesprekken als een interessante manier om het studiesucces te vergroten en pleit ervoor dit geleidelijk in te voeren en te testen. Ze waarschuwt echter voor een algemeen bindende invoering ervan, aangezien nog niet bekend is of het echt voor alles en iedereen werkt.

Selectie aan de poort
De universiteiten verwelkomen de mogelijkheid voor colleges om te selecteren. Deze opleidingen vereisen een zeer gemotiveerde studiehouding waarvoor selectie noodzakelijk is. Ook steunt de VSNU de uitbreiding van selectiemogelijkheden voor opleidingen met een numerus fixus.

Naast bovengenoemde opleidingen vraagt de VSNU nog aandacht voor internationale (Engelstalige) bacheloropleidingen. Ook voor deze opleidingen met een bijzonder internationaal profiel is selectie aan de poort een welkom instrument.

VWO-examen als toegang tot WO
De VSNU ondersteunt het uitgangspunt van het kabinet dat het diploma voortgezet onderwijs het toegangsbewijs is tot het hoger onderwijs. Ze wijst er daarbij wel op dat het niveau van het eindexamen voldoende geborgd moet zijn. De staatssecretaris van Onderwijs Marja Bijsterveld komt binnenkort met een voorstel voor verbetering van deze borging van de eindexamens. De VSNU wacht met spanning de inhoud van dit voorstel af.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aly Oldersma, hoofd Communicatie VSNU: 070-302 14 16 / 06-14 72 47 03.