Gemeente Alkmaar


6 mei 2008

Europadag op de Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 9 mei wordt op de Alkmaarse kaasmarkt speciaal aandacht geschonken aan de 'Dag van Europa'. De kaasmarkt wordt om 10.00 uur geopend door de heer Jindra Divis, directeur van het Europees Platform internationaliseren in onderwijs.

Tijdens de 'Dag van Europa' wordt stil gestaan bij de aanzet voor de eenwording van Europa, die midden vorige eeuw werd gegeven met de verklaring van Jean Monnet, topadviseur van de Franse regering en belangrijke inspirator van de Europese eenwording. Zijn "Schuman-verklaring" van 9 mei 1950 leidde tot de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. 9 mei wordt daarom gezien als de dag van de geboorte van de Europese Unie. Op 9 mei dit jaar wappert daarom de Europese vlag boven de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Ook vanuit het Alkmaarse stadhuis wordt gevlagd. Afgelopen jaar hield Europarlementariƫr Toine Manders een pleidooi voor meer Europese vlaggen in het Nederlandse straatbeeld. Hij stelde daarvoor vlaggen beschikbaar aan gemeenten. Belluider is de heer Jindra Divis, directeur van het Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs. Het doel van dit platform is het bevorderen van internationalisering op basisscholen, vmbo, havo, vwo, lerarenopleidingen en volwasseneneducatie. Het Europees Platform heeft meerdere uitwisselingpro-gramma's en projecten en kan bemiddelen bij uitwisselingen met scholen in Europa. Het Europees Platform is thans gevestigd in Alkmaar en Den Haag. Binnenkort worden beide vestigingen samenge-bracht in een nieuwe vestiging in Haarlem.

De bel van de kaasmarkt wordt geluid om 10.00 uur. Voorafgaand aan de opening van de kaasmarkt wordt de heer Divis ontvangen in het stadhuis door loco-burgemeester Rian van Dam. De Alkmaarse kaasmarkt wordt dit jaar gehouden tot en met 5 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.

Voor informatie: afd. communicatie van de gemeente Alkmaar Kees Kraakman tel. 072-5489009