Gemeente Leidschendam-Voorburg


De Salamander de De Vlieger open tijdens Nationale Molen- en Gemalendag

29 april 2008- Nationale Molen- en Gemalendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 en zondag 11 mei. Molenaars en machinisten door heel het land stellen dan hun molen of gemaal voor bezoekers open, om deze fascinerende werktuigen van nabij te laten bekijken. Voor bezoekers van de molens en gemalen is een speciaal programma opgesteld. In onze gemeente doen Houtzaagmolen De Salamander en molen De Vlieger mee.

Houtzaagmolen De Salamander, Leidschendam
Houtzaagmolen de Salamander is op 10 mei geopend van 10.00-16.00 uur. Er zijn demonstraties hout zagen en het uit Leidschendams afkomstige Shantykoor Midscheeps zorgt voor de muzikale omlijsting. Bij mooi weer worden er vaartochtjes georganiseerd over de Vliet met het zogenaamde houtbootje.

Museum Molen De Vlieger, Voorburg
Museum Molen de Vlieger, één van de oudste poldermolens van Nederland, is op 10 mei geopend van 10.00-16.00 uur. In het kader van het Waterplan Leidschendam-Vooburg zal er uitleg worden gegeven over de komende werkzaamheden in het poldergebied rond molen de Vlieger. In september worden hier onder andere de watergangen vergroot waardoor 4.100 vierkante meter extra oppervlaktewater ontstaat. Dit project is een van de ongeveer vijftig maatregelen uit het Waterplan om het tekort van circa tien hectare aan open water in het stedelijk gebied van Leidschendam-Voorburg op te vangen, waardoor water schoner wordt, visueel aantrekkelijk water ontstaat en wateroverlast en verdroging worden voorkomen. Het waterplan is een gemeenschappelijk plan van de gemeente en de hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland.

Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Molen- en Gemalendag