Nedap verwacht 1e halfjaar licht lagere winst

Vergeleken met het zeer goede 1e halfjaar 2007 zal het 1e halfjaar 2008 van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap, op basis van de huidige inschattingen, worden afgesloten met een gering lagere omzet en met een licht lagere winst. Deze lichte daling van de winst wordt niet veroorzaakt door de lagere omzet, maar door ons besluit om vanwege recente ontwikkelingen in de staat New York, de geactiveerde kosten voor de Amerikaanse stemmachine in eenmaal af te schrijven. Los van deze afschrijving zal er uit de normale bedrijfsuitoefening, naar verwachting, een hogere winst worden gerealiseerd.

De onderscheiden klantgroepen laten in de eerste maanden van dit jaar een - zoals gebruikelijk - wisselend, maar gemiddeld gunstig beeld zien.

Klantgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) profiteert van de hoge investeringsbereidheid in de melkveehouderij. De aanhoudend hoge melkprijzen hebben de vraag naar zowel melkrobots als naar volledig geautomatiseerde, traditionele melkstallen doen toenemen. De omzet zal een flinke stijging laten zien in vergelijking met het 1^e halfjaar 2007.

Ook AVI (automatische voertuig identificatie) doet het beter in vergelijking met de overeenkomstige periode in 2007. De pas-op-de-plaats die vorig jaar moest worden gemaakt, is weer omgezet in groei in meerdere landen.

Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) laat een fraaie omzetstijging zien. Deze groep richt zich vooral op de Nederlandse, Belgische en Engelse markt.

Election Management Systems (Verkiezingssystemen) blijft fors achter op de omzet van 2007 als gevolg van de geringe investeringsbereidheid in stemmachines op dit moment. Op basis van recente ontwikkelingen in de staat New York zijn de marktmogelijkheden voor het Nedap stemmachineconcept daar gewijzigd. Er is inmiddels een voorkeur ontstaan voor zogenaamde ballotmarking systemen (papieren biljetten die door scanners worden gelezen), boven volledig elektronische stemsystemen in combinatie met een printer, zoals de Nedap stemmachine. Ook zijn de financiële voorwaarden voor verdere deelname - zelfs bij een beperkt aantal machines - dusdanig verhoogd, dat wij in overleg met onze Amerikaanse partner voor de verkiezingsmarkt in New York hebben besloten ons terug te trekken uit het aanbestedingsproces in deze staat.

Hoewel de Verenigde Staten, inclusief de staat New York, nog steeds marktmogelijkheden bieden voor verkiezingssystemen in de toekomst, beraden wij ons op onze verdere inzet. De recente ontwikkelingen zijn voor ons echter reden om de geactiveerde ontwikkelingskosten voor de Amerikaanse stemmachine (ca. EUR 2 miljoen) ten laste van het resultaat over het 1^e halfjaar te brengen.

Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) zal naar verwachting uitkomen op het omzetniveau van de eerste helft van 2007. Nieuwe producten beginnen bij te dragen aan de omzet van de groep.

Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers, kluisjes voor kleding, bagage, medicijnen etc.), laat over de afgelopen jaren een mooie omzetstijging zien. Dat laatste geldt zeker ook voor de klantgroep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken). Bijzondere aandacht gaat uit naar de verdere uitbouw van de internationale verkoop.

De omzet van Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) zal in het 1^e halfjaar achterblijven bij die van 2007. Deze groep werkt aan het verminderen van haar sterke afhankelijkheid van industriële toelevering.

Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) had vorig jaar een voortreffelijk jaar. De omzet in het 1^e halfjaar 2008 zal hierbij achterblijven als gevolg van het opschuiven van een aantal projecten naar het 2^e halfjaar en minder gunstige marktomstandigheden in enkele Europese landen. De groep ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet dankzij de introductie van een aantal nieuwe systemen en haar activiteiten op het gebied van beveiligingslabels.

De klantgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie), werkzaam in een markt die zich kenmerkt door geringe groei en veel prijsconcurrentie, presteert volgens verwachting. Er wordt een omzet voor het 1^e halfjaar geprognosticeerd op het niveau van 2007. De klantgroep werkt gestaag door aan de verdere internationale uitbreiding van haar verkoopnetwerk.

Ook de omzet van de klantgroep Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) zal naar verwachting uitkomen op het niveau van 2007. De marktinspanningen hebben inmiddels geleid tot een aantal nieuwe elektronische besturingen voor verschillende toepassingen.

Het financiële halfjaarbericht 2008 zal in de eerste helft van augustus worden gepubliceerd.

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt gehouden op 20 mei 2008,

's morgens om 11.00 uur in het AMSTEL INTERCONTINENTAL AMSTERDAM, Prof. Tulpplein 1 te Amsterdam

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam

Controller Nedap N.V.

Tel.: 0544-471120

Website: www.nedap.com

PROFIEL NEDAP

Nedap kenmerkt zich door een op ontwikkeling en ondernemerschap gerichte open, innovatieve en creatieve cultuur.

Het langetermijnbeleid van Nedap is gericht op het creëren van duurzame meerwaarde voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat wil zij bereiken door autonome groei van omzet en winst, waarbij diversificatie en vernieuwing, op basis van de expertise die de onderneming heeft, een centrale rol spelen.

Nedap richt zich op het ontwikkelen en leveren van onderscheidende en duurzame

- oplossingen voor automatisering en beheer van bedrijfsprocessen, waarbij herkenning van personen, dieren en goederen veelal een belangrijke rol speelt en

- producten waarbij besturings- en vermogenselektronica een belangrijke rol spelen.

Om te kunnen blijven ondernemen op een wijze die Nedap sterk maakt en gebaseerd op autonome groei, gaat zij uit van een bedrijfswinst van minimaal 10% van de omzet, een rentabiliteit van het eigen vermogen van 15%-20% en een solvabiliteit van ca. 45%.

Nedap werd opgericht in 1929 en is sinds 1947 genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs.

Nieuws

Tussentijds bericht 13 mei 2008 Verslag over 2007 Nedap Masterclass 2008 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Jaarwinst 2007 stijgt met 15% naar 14,3 miljoen Verslag over 2006