Gemeente Utrecht


beantwoording van SV nr. 44 inzake Communicatie Actieplan Luchtkwaliteit


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
44 Vragen van mevrouw ir. I.G.M. de Bondt
(ingekomen 16 april 2008
en antwoorden door het college verzonden op 13 mei 2008)

Tijdens de vergadering van de commissie Verkeer en Beheer van 19 februari 2008 kwam het ontwerp-actieplan Luchtkwaliteit ter sprake. Wethouder De Weger heeft tijdens deze vergadering toegezegd dat besluitvorming over het actieplan (inclusief alle verkeersmaatregelen) plaatsvindt in de raad voordat er met het Ministerie van VROM afspraken worden gemaakt over de maatregelen. De geplande agendering van het actieplan luchtkwaliteit is oktober 2008.
Op 15 april 2008 publiceerde de provincie Utrecht het persbericht "Utrecht klaart de lucht". In dit persbericht staat de volgende zin: "De gemeente Utrecht stelt uiterlijk 1 oktober 2008 definitief haar actieplan met maatregelen vast om de knelpunten op te lossen."

Het actieplan Luchtkwaliteit staat niet op zichzelf, maar wordt in samenhang met andere overheden gemaakt. Daarom heeft de VVD de volgende vragen:

1. Is er helder met de provincie Utrecht gecommuniceerd dat de besluitvorming plaatsvindt na 1 oktober?


Ja, in het bestuurlijk overleg ná de vastelling van het Ontwerp-actieplan Luchtkwaliteit Utrecht 2008 is een en ander met betrekking tot de planning gecommuniceerd met gedeputeerde De Wilde en het ministerie van VROM. Aangegeven is dat wij weliswaar vóór 1 oktober een besluit zullen nemen over het actieplan, maar dat een en ander vervolgens daarna voor besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dit betekent concreet dat er een voorbehoud gemaakt wordt op de maatregelen en kosten totdat de gemeenteraad besloten heeft.

2. Zo nee, waarom niet en wanneer gebeurt dat dan wel?
Niet aan de orde.


---- --