Politie Friesland

Politieberichten van zondag 18 mei

Fryslân, 18-05-2008 o Politieberichten van zaterdag 17 mei 11.00 uur t/m zondag 18 mei 11.00 uur

Leeuwarden: inbraak in winkel

De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het
Ruiterskwartier. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het magazijn werden slaapzakken en kinderkleding weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

Eastermar: fietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagmorgen op de Sumarderwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 59-jarige fietser uit De Tike gewond raakte. Door de regenval was het wegdek van de brug glad geworden. De fietser verloor daardoor de controle over zijn stuur en kwam in botsing met de brugleuning. Een voorbijganger ontfermde zich over het slachtoffer en bracht hem naar een nabij gelegen woning. Hier werden de hulpdiensten gewaarschuwd. De fietser werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft zaterdagmiddag het personeel van een winkel aan de Emmakade geassisteerd bij de aanhouding van een 46-jarige inwoner van Amsterdam. De had in de winkel een groot aantal artikelen in zijn rugzak gestopt. Hij verliet echter de winkel zonder af te rekenen. Een personeelslid aarzelde niet en ging er gelijk achteraan. De Amsterdammer gooide tijdens zijn vlucht de rugzak weg. Uiteindelijk kon hij in de Saskiastraat worden aangehouden. De verdachte werd overgedragen aan de politie en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Broeksterwoude: auto in sloot
De politie heeft zaterdagavond op de Broeklaan eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 19-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde raakte in een bocht de macht over het stuur kwijt. De auto draaide om zijn as en kwam vervolgens op de kop in een sloot terecht. Omstanders grepen direct in omdat de auto in de modder dreigde weg te zakken. De bestuurder werd door hen uit de auto gehaald. Hij bleek geen letsel te hebben opgelopen.

Heerenveen: politie houdt vier verdachten aan voor vernieling De politie heeft zaterdagavond op het Gashoudersplein twee meisjes van 13 en 14 jaar uit Heerenveen, een meisje van 14 jaar uit Joure en een meisje van 15 jaar uit Donkerbroek aangehouden. Een getuige had gezien dat de vier enkele fietsbanden hadden lek gestoken. De politie werd direct gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de vier snel worden achterhaald. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Rondom het ABC-complex waren van vier fietsen de banden lek gestoken. Wellicht dat het er nog meer zijn geweest. Eventuele gedupeerden kunnen zich bij het politiebureau van Heerenveen melden of contact opnemen met 0900 8844. Na verhoor en proces-verbaal mochten de vier het bureau weer verlaten.

Wijnjewoude: passagier gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de Tolleane, waarbij een 67-jarige inwoner van Leeuwarden gewond raakte. De man zat als passagier in de auto van een 56-jarige vrouw uit Leeuwarden. De bestuurster had volgens eigen zeggen een bocht over het hoofd gezien en daarom kwam ze met haar auto in de sloot terecht. Een omstander haalde de 67-jarige uit de auto. Hij werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De vrouw werd door de brandweer uit haar auto gehaald. Ze bleek echter geen letsel te hebben. De bestuurster werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau omdat er een vermoeden was dat ze onder invloed van alcohol verkeerde. De ademanalyse mislukte en daarom werd er een bloedproef afgenomen. Na een proces-verbaal en een rijverbod van twaalf uur mocht de vrouw het bureau verlaten.

Bolsward: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een eetgelegenheid aan de Stoombootkade een 45-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 20-jarige inwoner van Bolsward zag dat een vriend van hem uit de eetgelegenheid werd gezet. Om verdere escalatie te voorkomen ging hij naar zijn vriend toe en probeerde de boel te sussen. Hij werd echter geslagen met een plank door de 45-jarige. Het slachtoffer liep hierdoor een hoofdwond op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hier is de wond gehecht. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De Leeuwarder had ruzie gekregen met een 26-jarige inwoner van Hallum. Op een gegeven moment werd de 26-jarige in zijn arm gebeten door de Leeuwarder. De verdachte werd aangehouden door het horecapersoneel en overgedragen aan de politie. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 26-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 19-jarige inwoner van Drachten fietste langs een groepje van drie mannen. Hij vroeg of hij even mocht passeren omdat de drie op het fietspad stonden. Bij het passeren werd hij plotseling geslagen door de 26-jarige. Een surveilleren agent was hier getuige van en hield de verdachte dan ook gelijk aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Oppenhuizerweg twee getuigen geassisteerd bij de aanhouding van een 18-jarige inwoner van Oppenhuizen. De man was volgens eigen zeggen boos geworden op zijn vriendin en had uit frustratie een spiegel van geparkeerde auto afgetrapt. De twee getuigen zagen dit alles gebeuren en grepen direct in. De verdachte werd aangehouden en via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. De man werd onder bedwang gehouden en toen de agenten arriveerden overgedragen. De 18-jarige werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Wolvega: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hoofdstraat West een 66-jarig inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van mishandeling. De man werd aangesproken door twee stappers. Zonder een duidelijke aanleiding werden de twee door man geslagen met een zaag. Het duo liep hierbij verwondingen op. De 66-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Kollum: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Mr. Andreaestraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen door met een auto een winkelruit er uit te rijden. Vervolgens werd uit de winkel een tv weggenomen. Een 50-jarige inwoner van Oosternijkerk deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de gehele provincie werden diverse bestuurders gecontroleerd.Dit alles resulteerde in acht processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden:

Zaterdagavond, 22.00 uur, De Fennen in Leeuwarden, een 41-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 705 ug/l. Het rijbewijs van de man was al eerder ingevorderd. Daarom werd nu ook de auto van de Leeuwarder in beslaggenomen;

Zaterdagavond, 22.25 uur, A32 nabij Wirdum, een 42-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 475 ug/l. De man was niet in het bezit van geldig rijbewijs;

Zondagochtend, 00.45 uur, De Rijksstraatweg in Noardburgum, een 20-jarige beginnend bestuurder van een bromfiets van Terschelling West, 475 ug/l;

Zondagochtend, 04.35 uur, N385 nabij Beetgum, een 47-jarige bestuurder van een personenauto uit Oudebildtzijl. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 151 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 410 ug/l.