Victor Muller nieuwe kunstenaar tijdens expositie Galerie Utrecht


UTRECHT, 20080506 -- Op zondag 18 mei toont Galerie Utrecht nieuwe werken van twee vaste kunstenaars: Herman Tulp en Hans Parlevliet, en introduceert de galerie een voor haar nieuwe schilder: Victor Muller Om 15.00 uur zal de expositie worden geopend in de galerie op de Oude gracht 340. De drie schilders combineren een ongekend vakmanschap met de gave om een imaginaire wereld toe te voegen aan de ons bekende realiteit. Hiervoor gebruiken zij alledaagse voorwerpen of landschappen. Juist de onverwachte combinaties die zij creëren van objecten, figuren, dieren en landschappen creëren deze surrealistische en symbolistische werelden.

Herman Tulp (Groningen, 1955) werkt in een eigen en herkenbare stijl. Hij schildert veelal stillevens die door zijn manier van schilderen en keuze van de objecten een nostalgische sfeer krijgen. Daarnaast zijn het vrouwelijk naakt, portretten en landschappen geliefde onderwerpen voor deze schilder. Deze laatste onderwerpen weet hij te combineren in werken die surrealisme en symboliek ademen. Als basis hiervoor neemt hij het Groningse landschap als onderwerp waarin hij dan naakten en/of gebouwen van elders in het land toevoegt.

Herman Tulp voltooide succesvol zijn opleiding aan de Minerva Academie in Groningen waar hij ondermeer onderwezen werd door bekende schilders als Ger Siks, Wout Muller en Matthijs Röling.

Samen met Herman Tulp vormde Hans Parlevliet (Groningen, 1953) jarenlang het illustrator duo `Tulp & Parlevliet'. Samen maakten zij vele boekomslagen en kregen voor hun werk de Eppo Doeve Prijs.
Vanaf 1992 is Parlevliet zich meer gaan toeleggen op het maken van schilderijen. Zijn voorkeur hierbij gaat uit naar het schilderen van landschappen, badend in het licht van een ondergaande zon.

Deze landschappen zijn doorgaans verlaten en kunnen een vervreemdende sfeer overbrengen op de toeschouwer. Hij maakt hierbij dankbaar gebruik van de weidsheid van het Noord Nederlandse landschap waarin hij minimale vormen van architectuur en vaak ook dieren in verwerkt.

Parlevliet brengt een geometrisch ritme aan in zijn landschappen door de afwisseling van kaal land, begroeiing en water met strakke lijn te schilderen. Veel aandacht besteedt hij aan de stofuitdrukking en door zijn heldere palet krijgt het werk een eigentijds karakter.
Zijn werk is in vele binnen - en buitenlandse collecties openomen.

Een nieuwe kunstenaar voor de galerie is Victor Muller (Den Helder, 1976). Deze nog jonge kunstenaar heeft een reeds aanzienlijk en indrukwekkend oeuvre. Hij roept met zijn werk de wereld op waarin hij het liefste zou leven, een plek waarin stilte, de eeuwigheid van het moment en een vlucht uit het hectische bestaan centraal staan.

Het begrip tijdloosheid is voor hem dan ook zeer belangrijk. Zijn landschappen combineert hij met stillevens op de voorgrond met gebruiksvoorwerpen die stuk voor stuk uit oude tijden afkomstig lijken. Het stilleven en het landschap vormen samen een combinatie waarin de sfeer van tijdloosheid goed voelbaar is. Zelf zegt de kunstenaar hierover: `Die sfeer is voor mij erg belangrijk, het idee dat het landschap als het ware stil staat, geen zon, geen wind, geen regen, geen tijd, alleen maar een eeuwigdurende constante.'

Victor Muller studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werkt sindsdien als kunstenaar. Zijn werk is meerdere binnen - en buitenlandse collecties te vinden, zowel privé - als openbare.