Ingezonden persbericht



---

18/05/08: Koningin kan nieuwe EU Grondwet niet onderteken
---

Den Haag - Nederland kan het nieuwe Europese Grondwettelijke verdrag, het zogenaamde verdrag van Lissabon, niet ratificeren omdat de Koningin deze door haar afgelegde eed niet kan ondertekenen. Dat schrijft Ir. Arend Lammertink in een open brief aan H.M. Koningin Beatrix.

Volgens Prof. Anthony Coughlan, Secretaris van het Nationaal Platform EU-Research- en Informatiecentrum en emeritus Senior Lector in Sociale Politiek van het Triniteitscollege in Dublin, wordt met het verdrag van Lissabon "in potentie" de wetgevende macht op alle gebieden overdragen aan de nieuwe Europese Unie. In "potentie", omdat verdere verdragen nodig zouden zijn om het kleine deel van de wetgevende macht dat nog bij de lidstaten blijft liggen in de toekomst over te dragen naar de nieuwe EU.

"Deze (nieuwe) Europese Grondwet maakt daarom een einde aan de onafhankelijkheid van de lidstaten, zonder dat de burgers hierover adequaat geïnformeerd zijn, laat staan dat de beslissingen hieromtrent democratisch genomen zijn. U heeft gezworen dat u de onafhankelijkheid van de Staat zult verdedigen en bewaren. Dat betekent dat u dit verdrag niet kunt ondertekenen zonder uw eed te breken. En dat betekent dat Nederland dit verdrag noch een vergelijkbaar verdrag zal kunnen ratificeren" volgens Lammertink.

"Aan Uwe Majesteit dus de eer om democratie en onafhankelijkheid van een half miljard Europeanen te behouden en het oordeel van uw onderdanen alsmede die van de Franse burgers, zoals die in een tweetal referenda is gegeven, te eerbiedigen."

Het is echter maar de vraag of het wel zo ver zal komen. Als Lammertink gelijk heeft, dan ligt het eerder voor de hand dat het parlement het voortouw neemt en het verdrag afkeurt.

De brief kan in zijn geheel gelezen worden op http://www.tuks.nl.


---

Nadere Informatie

---

Open brief aan H.M. De Koningin:
http://www.tuks.nl/docs/Open_Brief_HM_Koningin.pdf

Achtergrondartikel "Europa: Geen democratie als zodanig" http://www.tuks.nl/docs/Geen_Democratie_als_zodanig.pdf


---