Gemeente Delft

Verkeersexamen in de Delftse binnenstad

Van maandag 19 mei tot en met vrijdag 30 mei leggen 850 leerlingen van groep 7 van Delftse basisscholen het praktisch (fiets)verkeersexamen af in de Delftse binnenstad. De kinderen moeten tijdens het examen laten zien dat ze de dagelijkse verkeerspraktijk machtig zijn.

De examens worden afgenomen tussen 9 en 12 uur 's ochtends en half 2 en 3 uur 's middags. Op de donderdagen zijn er geen examens in verband met de markt. De start is bij het Legermuseum. Daar krijgen de kinderen een oranje veiligheidshesje met rugnummer en kijkt de politie of de fietsen technisch in orde zijn. Langs het parcours controleren examinatoren of de kinderen de verkeersregels goed toepassen. Leerlingen die voor het examen slagen krijgen een certificaat. Wie niet slaagt, kan volgend jaar herkansen.

Het praktisch verkeersexamen is een samenwerking van gemeente Delft en de politie. Het examen stimuleert basisscholen (praktische) verkeerslessen te geven en te oefenen in de praktijk. Naast het leren van de verkeersregels en de fietsvaardigheden zoals hand uitsteken en remmen, is het hebben van verkeersinzicht belangrijk om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Dat ontwikkel je door praktijkervaring op te doen.

Wethouder Anne Koning is op maandag 19 mei vanaf 8.45 uur bij het Legermuseum aanwezig om de kinderen succes te wensen en het 'startschot' voor de examens te geven.

Noot voor de redactie,