Gemeente Helmond


Stadswacht verwijdert fietswrakken station

Medewerkers van de Stadswacht Helmond gaan op maandag 19 mei fietswrakken verwijderen rond het Centraal Station van Helmond.

De Stadswachten zijn op 6 mei begonnen met het labelen van de fietswrakken. Inmiddels heeft een zestigtal fietswrakken een dergelijke label gekregen, waarop staat dat de betreffende tweewieler verwijderd gaat worden. De eigenaar of gebruiker is hierdoor in de gelegenheid om vóór maandag 19 mei zijn fiets zelf op te halen.

Meer stallingsplaatsen

Het doel van het weghalen van fietswrakken is om gebruikers van wel goed berijdbare fietsen een betere stallingmogelijkheid rond het Centraal Station te bieden. Nu zijn er veel openbare fietsenrekken bezet door wrakken. Hierdoor staan er veel fietsen buiten de stalling. Samen met de extra stallingen die de gemeente vorig jaar geplaatst heeft moet het verwijderen van de wrakken leiden tot vermindering van het fietsparkeerprobleem bij het station.

Fietswrak

Een fietswrak is een fiets die zichtbaar al langere tijd niet meer wordt gebruikt. Dat kan blijken uit een lekke band, opgehoopt vuil rond de banden en het ontbreken van essentiële onderdelen, zoals stuur, zadel, remmen of wielen.

Drie maanden bewaard bij Stadswacht

Van de verwijderde fietsen wordt een foto gemaakt. Ook wordt nagekeken of ze gestolen zijn. De betreffende tweewielers worden drie maanden bij de Stadswacht gestald en zijn te zien op de website van de stadswacht. Mocht een eigenaar een verwijderd fietswrak terug willen hebben, dan kan de persoon in kwestie contact opnemen met de Stadswacht, telefoon: 0492 845970. Tegen betaling van 25,- kan de fiets dan worden meegenomen. Als de rechtmatige eigenaar zich binnen deze periode niet meldt, gaat de fiets naar de Kringloopwinkel die kijkt of bepaalde onderdelen hergebruikt kunnen worden.