Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Onderzoek naar verbeteringen uniformbroek en veiligheidsvest

16 mei 2008

Minister Ter Horst heeft de Raad van Hoofdcommissarissen gevraagd te bekijken hoe het comfort van de uniformbroek en van het kogel- en steekwerende veiligheidsvest verbeterd kan worden. Uit onderzoek onder 1756 politiemensen blijkt dat er over deze twee kledingsstukken nogal wat klachten zijn. Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van de vier politievakbonden, de Raad van Hoofdcommissarissen en het Ministerie van BZK.

Over de broek (zomer- en winterpantalon) leven veel klachten over het model: de taille zit te hoog en het kruis te laag. Ook blijkt dat de GK-koppel de toegang tot de broekzakken belemmert. De kwaliteit van de stof van de broeken is goed, maar de stof beschermt niet voldoende tegen wind en regen.

De belangrijkste klacht over het veiligheidsvest is dat mensen het er te warm in krijgen. Bovendien kan het zweet dan nergens naar toe. Vooral bikers hebben hier last van. Ook is het vest niet prettig om mee te zitten, vooral in auto's, omdat het vest dan omhoog kruipt. Motorrijders hebben daarnaast last van de beperkte bewegingsvrijheid. Vrouwen klagen over het ontbreken van cupvorm.

In overleg met de politievakbonden is besloten dat de Adviescommissie Kleding van de Raad van Hoofdcommissarissen op basis van de aanbevelingen uit het onderzoek met een advies komt over mogelijke verbeteringen.

Bestanden


* Onderzoek: De politiepantalon en het veiligheidsvest (214 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand

Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties