Radboud Universiteit Nijmegen


Radboudonderzoekers schrijven biografie Van Agt

Datum bericht: 19 mei 2008

Maandag 19 mei verschijnt Tour de force, de biografie van mr. A.A.M. (`Dries') van Agt, minister en premier in de politiek roerige en gepolariseerde jaren zeventig en begin tachtig. Deze politieke biografie is geschreven door onderzoekers van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Parlementair-historisch, menen zij, is de betekenis van Van Agt voor het CDA niet te onderschatten. Uit de biografie blijkt dat Van Agt bij verschillende belangrijke gebeurtenissen een grotere, of andere, rol speelde dan vaak wordt gedacht.

Dries van Agt kreeg als minister van Justitie (1971-1973) en minister-president (1977-1982) te maken met precaire kwesties als De Drie van Breda, de ontsnapte oorlogsmisdadiger Pieter Menten, liberalisering van de abortuswetgeving, de treinkapingen en gijzelingsacties van 1975 en 1979 en de voorgenomen plaatsing van kruisraketten in Nederland. Als minister-president tekende hij voor Bestek '81, een ingrijpend bezuinigingsplan en maakte hij de troonswisseling (inclusief krakersrellen) tussen koningin Juliana en Beatrix mee. Daarnaast was hij de eerste lijsttrekker voor het CDA, dat in 1980 ontstond uit een fusie tussen KVP, CHU en ARP. Tegenwoordig staat hij bekend als een gepassioneerd bepleiter van de Palestijnse zaak.
Stof genoeg, kortom, voor de ruim 500 pagina's tellende politieke biografie die Johan van Merriënboer, Peter van Griensven en Peter Bootsma, onderzoekers van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen, over Van Agt schreven.

Zie voor meer informatie het persbericht op www.ru.nl/persberichten