Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 mei 2008

Jeugdraad 2008 kiest voor een sportdag voor alle scholen

Leerlingen van de openbare basisschool Rosa Boekdrukker en de islamitische basisschool As Siddieq kozen vrijdag 16 mei tijdens de Jeugdraad voor een sportdag voor groep 8 van alle basisscholen in De Baarsjes. Het stadsdeel heeft in de begroting hiervoor ¬ 3.000,- gereserveerd.

In de raadzaal van het stadsdeelkantoor is een spetterende jeugdraad gehouden. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen As Siddieq en Rosa Boekdrukker vormden raadsfracties van de PvdA, D66, Groen Links en de VVD. Nadat Bram van Els, de raadsvoorzitter, en Mirjam Smeels, portefeuillehouder Financiën, de leerlingen hadden geïnformeerd over wat de stadsdeelraad en het Dagelijks Bestuur doen, legde elk van de vier portefeuillehouders de leerlingen hun plan voor. In de begroting is voor de uitvoering ¬ 3.000,- beschikbaar gesteld. Hoewel de kinderen ook zelf met ideeën konden komen, bleven die dit maal achterwege.

De leerlingen konden kiezen uit: een danscompetitie (Godfried Lambriex), het opschilderen van een huisje op speeltuin De Krommert (Ab Cherribi), poëzie met muziek op een CD zetten (Mirjam Smeels) of een sportdag (Arco Verburg) waarbij ze zelf de inhoud en de prijs konden bepalen. Nadat elke wethouder zijn plan had gepresenteerd en vragen had beantwoord, gingen de leerlingen met echte raadsleden uiteen naar aparte fractieruimtes waar ze alle plannen hebben bediscussieerd.

Tijdens de plenaire sessie van de Jeugdraad stemde de aanwezige schooljeugd na discussie unaniem voor een sportdag voor alle achtste groepers van alle basisscholen in De Baarsjes. Alle fracties voerden als argument aan dat sporten niet alleen gezond is maar ook goed is om te voorkomen dat kinderen te dik worden.

Op initiatief van winnend stadsdeelvoorzitter Arco Verburg gaat een afvaardiging van de leerlingen van beide scholen zelf de invulling van de sportdag bepalen. Er moet in elk geval veel afwisseling komen in de soorten sport. Zelfs een naaldhakkenrace voor de meisjes behoort tot de mogelijkheden. De leerlingen willen niet alleen binnen sporten, maar ook buiten en op het water. Als locatie lijkt de Blauw-Withal en omgeving het meest geschikt.