Politie Groningen

Maandag 19 mei 2008

Provincie Groningen, 19-05-2008

Groningen: mini-bike in beslag genomen

De politie heeft zondagmiddag op de Avondsterlaan in Groningen een mini-bike in beslag genomen. De 15-jarige bestuurder uit Groningen reed met hoge snelheid op het voertuig. Agenten brachten de jongen tot stoppen. Hij verklaarde de mini-bike aan het testen te zijn. Even later kwam ook de 16-jarige eigenaar van de mini-bike eraan. Hij deed afstand van de mini-bike. Het voertuig is meegenomen naar het bureau. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vrouw mishandeld

Een 31-jarige vrouw uit Groningen is zondagmiddag in de Korrewegwijk mishandeld. De 36-jarige ex-vriend van de vrouw drong haar woning binnen. De man heeft de vrouw in het gezicht geslagen. Vervolgens ging hij er vandoor. Na enige tijd wilde de vrouw naar vrienden toelopen. Op straat werd ze echter opnieuw door haar ex geslagen. De gealarmeerde politie constateerde een behoorlijke hoofdwond bij de vrouw. Agenten hebben de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. De 36-jarige man meldde zich na telefonisch contact op het politiebureau. Hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: fietsster gewond na val

Een 31-jarige fietsster uit Groningen is zondagochtend gewond geraakt. De vrouw was op het Borneoplein in haar woonplaats tegen een middengeleider aangefietst en gevallen. De vrouw was enige tijd buiten kennis. Zij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: bromfietsster tegen geparkeerde autos

Een 29-jarige bromfietsster uit Groningen is zondagochtend aangehouden. De vrouw was aan het Hanzeplein tegen twee geparkeerde autos aangereden. De vrouw bleek bij controle niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat of rijbewijs. Er is een bloedproef afgenomen om vast te stellen of de vrouw onder invloed van verdovende middelen verkeerde. Beide autos liepen kapotte spiegels en lakschade op. De vrouw is ingesloten.

Groningen: rijbewijs alcomobilist ingevorderd

De politie heeft zondagmiddag een 37-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. Agenten wilden de man op de Bakboordswal controleren. Hij negeerde het stopteken en probeerde aan de politie te ontkomen. Hierbij ontstonden gevaarlijke situaties voor het overige verkeer. De man is op de Rijksweg uitgestapt en er rennend vandoor gegaan. Agenten konden de man uiteindelijk in een tuin aan de Rijksweg aanhouden. Bij controle bleek hij onder invloed van 1,8 promille alcohol. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De auto is op het politiebureau gestald. De politie maakt proces-verbaal op. De officier van justitie zal bepalen wanneer de man zijn rijbewijs terugkrijgt.

Groningen: snelle motorrijder rijbewijs kwijt

Een 48-jarige motorrijder uit de gemeente Achtkarspelen moest zondagmiddag zijn rijbewijs inleveren. De man reed met zijn motor over de A28 bij Haren. Hij werd geklokt op een snelheid van 179 km/uur, terwijl de maximum toegestane snelheid 120 km/uur is. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. De officier van justitie zal bepalen wanneer de man zijn rijbewijs terugkrijgt.

Groningen: meisje gewond

Een 12-jarig meisje uit Groningen is zondagmiddag gewond geraakt. Het meisje liep over de stoep langs de Friesestraatweg in haar woonplaats. Plotseling stak zij de straat over, maar liep ook weer terug naar de stoep. Een 16-jarige bromfietser uit Haren kon het meisje niet meer ontwijken. Een aanrijding was het gevolg. Het meisje kwam hierdoor ten val. Zij is met verwondingen aan haar gezicht overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: dronken mini-biker 800 euro lichter

Een 28-jarige man uit Polen moest zondagmiddag 800 euro betalen. De man werd op het Emmaplein in Groningen staande gehouden, omdat hij op een mini-bike reed. Bij controle bleek de man onder invloed van 1,7 promille alcohol te zijn. Aangezien de man niet in Nederland woont, moest hij gelijk een boete betalen. De mini-bike is in beslag genomen.

Groningen: jongens aangehouden op gestolen bromfiets

De politie heeft zondagavond twee jongens uit Groningen, 15 en 17 jaar, aangehouden. Agenten zagen het tweetal op een bromfiets over de Zaagmuldersweg in hun woonplaats rijden. Beiden droegen geen helm. De technische staat van de bromfiets liet te wensen over. De 15-jarige bestuurder bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat of rijbewijs. Bij controle bleek de bromfiets van diefstal afkomstig. Beiden jongens zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: rijbewijs motorrijder ingevorderd

Een 22-jarige motorrijder uit Groningen moest zondagavond zijn rijbewijs inleveren. De man reed met hoge snelheid over de A7 vanuit Foxhol richting Groningen. Agenten konden de man niet bijhouden en daardoor geen snelheidsmeting doen. Op de oprit naar de Weg der Verenigde Naties trok de man zo hard op, dat het voorwiel enige tijd van de grond kwam. Hierop heeft de motorrijder een stopteken gekregen. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd op grond van gevaarlijk rijgedrag. De officier van justitie zal bepalen wanneer de man zijn rijbewijs terugkrijgt.

Groningen: bekeuring voor afval verbranden

Een 22-jarige inwoner uit Groningen heeft zondagnacht een bekeuring gekregen. De man verbrandde bij zijn woning aan de Bunnemaheerd een geverfd kastje. Er ontstonden hoge vlammen. Het vuur is gecontroleerd uit laten branden. De man heeft een bekeuring gekregen van 150 euro.

Groningen: vrouw rijdt door na rammen verkeersdriehoek

Een 21-jarige vrouw uit Lauwerzijl is zondagnacht doorgereden na een aanrijding. De vrouw reed in de Hoekstraat in Groningen over een verkeersdriehoek heen. Deze verkeersdriehoek sluit de weg af voor autos. Vervolgens reed de vrouw gewoon door. Agenten maanden de vrouw te stoppen. Een blaasproef wees uit dat zij niet onder invloed verkeerde. De auto liep door de aanrijding een lekke band op. De verkeersdriehoek liep geen schade op. De politie maakt een registratie van de aanrijding.

Groningen: verkeerscontrole

De politie heeft zondagnacht op de Verlengde Hereweg in Groningen en de Oosterweg in Haren het verkeer gecontroleerd. Daarbij zijn 13 fietsers bekeurd voor het niet in orde hebben van de fietsverlichting. Eén automobilist is bekeurd voor een verlopen APK-keuring en twee automobilisten zijn bekeurd voor rijden onder invloed.

Blijham: motorrijder hardleers

Een onopvallende surveillance eenheid van de politie moest zondagmorgen alle zeilen bijzetten om tussen Oude Pekela en Bellingwolde een motorrijder te kunnen achterhalen. De man, naar later bleek een 36-jarige inwoner van Wildervank, scheurde met zon 200 kilometer per uur over de Turfweg waar 80 als maximum geldt. Op het Oosteinde in Blijham, bij een maximum van 50, draaide de bestuurder het gas dusdanig open dat het achterwiel begon te slippen waarbij de achter hem rijdende politieauto een laag grind tegen de voorruit kreeg. Deze liep daardoor een barst op. De piloot kon bij Bellingwolde tot stoppen worden gedwongen, kort nadat hij de naald van de snelheidsmeter op 210 had gezet. Op het politiebureau werd duidelijk dat de man al eerder met het water voor de dokter was geweest. Drie jaar geleden was hij twee keer betrapt op zeer forse
snelheidsoverschrijdingen. In overleg met het Openbaar Ministerie is niet alleen het rijbewijs van de man ingevorderd maar ook zijn motorfiets in beslag genomen.

Delfzijl: minibike naar bureau

Een race met mini-bikes op de Zeis in Delfzijl liep zondagavond verkeerd af. Een van de jeugdige berijders vloog met zijn kaboutermotortje uit de bocht en botste tegen een geparkeerde auto. Toen de politie arriveerde waren berijders en mini-bikes verdwenen. Bij de woning van een 28-jarige man werd uiteindelijk een exemplaar aangetroffen waaraan werd gesleuteld. Deze mini-bike werd meegenomen naar het politiebureau.

Westerlee: man dreigt met mes

Twee politiemensen moesten zondagmiddag op de Esdoornlaan in Westerlee hun pistool trekken om een man met een mes op afstand te houden. De man was door het dolle heen en dreigde de politiemensen dood te zullen steken. Een eerdere poging de man met pepperspray onder controle te krijgen, was mislukt. Agenten zagen zich daarna genoodzaakt het vuurwapen te trekken. De man, een 43-jarige bewoner, liep vervolgens weg. Hij kon daarna door meerdere politiemensen worden overmeesterd. Hij is in de loop van de zondagnacht in een instelling van de geestelijke gezondheidszorg ingesloten. De politie was naar Westerlee gegaan omdat de man in eerste instantie zijn familie bedreigde.

Heiligerlee: auto weg bij inbraak

Bij een inbraak in een garagebedrijf in Heiligerlee werd zondagavond een nieuwe auto ontvreemd. De daders kwamen het pand binnen nadat ze een deur, een schuifpui en een beveiligingshek hadden open gebroken. De auto kon worden gestart omdat het sleuteltje klaar lag in verband met een proefrit. De politie stelt een onderzoek in.

Veendam: aanhoudingen na mishandeling

De politie heeft zondagavond in de Kerkstraat in Veendam een 18-jarige inwoonster van Wildervank en een 22-jarige man, eveneens uit Wildervank, aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht dat zij kort ervoor een 16-jarig meisje uit Veendam en vermoedelijk ook een tweede persoon hebben mishandeld. Het slachtoffer fietste met een kennis over de Kerkstraat en werd volgens haar verklaring aangesproken door een groep jongeren. Nadat eerst de vriend klappen had gekregen en het meisje daar iets van zei, werd ook de 16-jarige mishandeld. De politie doet verder onderzoek.

Veendam: onderzoek na woningbrand

De politie is zondagnacht een onderzoek begonnen na een brand in een woning aan de Molenstreek in Veendam. Het vuur brak omstreeks kwart voor vier uur uit en sloeg snel om zich heen. Een voorbijganger zag omstreeks dat tijdstip een tot nu toe onbekende bij het pand wegrijden. De woning brandde geheel uit. De politie is nog op zoek naar de formele bewoners. De technische recherche stelt in de loop van de dag een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Tegen 5 uur maandagochtend brak aan de Troelstraat in Veendam brand uit in een personenauto. De politie trof sporen aan van een mogelijke brandstichting. Ook hier wordt verder onderzoek verricht.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zondag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 1693, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 133 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1138, aantal overtredingen: 93, hoogst gemeten snelheid: 160 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.