AutoRai

Pure power: Audi A3 TDI clubsport quattro

(5/19/2008)
Audi laat tijdens de Wörtherseetour, een jaarlijks terugkerend evenement van Audi en Volkswagen dat eind mei plaatsvindt, voor het eerst de Audi A3 TDI clubsport quattro zien. Dit spectaculaire studiemodel onderstreept het potentieel van de TDI-motoren nog eens extra. Een high performance versie van de 2.0 TDI levert een vermogen van 224 pk en een koppel van 450 Nm. De prestaties van de âclubsport quattroâ zijn evenals zijn âlooksâ adembenemend.

De Audi A3 TDI clubsport quattro is weliswaar gebaseerd op de A3, maar zijn proporties zijn compleet anders. Hij is langer (+4 cm), breder (+6 cm) en lager (- 3,6 cm) dan de normale A3. De vergrote spoorbreedtes (vóór: + 3,4 cm, achter: + 4,6 centimeter) maken hem extra indrukwekkend. Afgezien van de afmetingen maakt de auto ook op andere manieren duidelijk dat hij race-genen heeft: de achterspoiler in DTM-look, de geschroefde wielkastverbreders en de diffusor achter zijn onmiskenbare verwijzingen naar de autosport. In het interieur geldt dat voor het uitgesproken sportieve meubilair (sportstoelen vóór en achter), het afgeplatte stuur en diverse bedieningselementen à la Audi R8.

2.0 TDI: de kracht en de sound
De 2.0 TDI van de Audi A3 TDI clubsport quattro levert een maximaal vermogen van 165 kW/224 pk (113,8 pk/liter) en een koppel van 450 Nm. Daarmee sprint de 1.475 kilo lichte auto in 6,6 seconden van 0-100 km/h en is een topsnelheid van 240 km/h mogelijk. Dankzij het speciaal ontwikkelde uitlaatsysteem brengt hij een indrukwekkend geluid voort. Ondanks de hoge prestaties en de sportieve sound, voldoet de high performance TDI nu al aan de Euro-5 norm die in 2010 van kracht wordt. Deze norm brengt een sterke vermindering van de NOx-uitstoot met zich mee. De kracht van de motor wordt via een lichtgewicht (magnesium) zesversnellingsbak over de vier wielen verdeeld.

Audi drive select â sportiviteit of comfort op maat Het ten opzichte van de normale Audi A3 met 3,6 cm verlaagde onderstel is in alle opzichten aangepast aan de hoge prestaties. De remschijven van composietmateriaal vóór hebben bijvoorbeeld een diameter van 356 mm en de A3 TDI clubsport quattro heeft 20-inch wielen. Bovendien is de auto standaard uitgevoerd met Audi drive select. Daarbij heeft de bestuurder de keus uit een comfortabele, een sportieve of een naar wens in te stellen modus. Audi drive select beïnvloedt in de A3 TDI clubsport quattro de respons op het gaspedaal, het motorgeluid, de werking van het ESP (moment van ingrijpen) en de dempingkarakteristiek. Het studiemodel is standaard uitgevoerd met Audi magnetic ride, Audiâs geavanceerde adaptieve dempingsysteem. Door al deze hightech voorzieningen is de Audi A3 TDI clubsport quattro in alle opzichten super scherp. De grens tussen grip en slip ligt zeer ver weg â bestuurders die met een zeer lichte vorm van onderstuur te maken krijgen, weten dat de limiet in zicht komt. Op dat moment is de auto nog zeer eenvoudig te corrigeren â net als alle andere Audi-modellen.