AutoRai

SEAT-coureur Gabriele Tarquini neemt leiding in WK-stand over

(5/19/2008)
De Italiaanse oud-Formule 1-coureur Gabriele Tarquini was met de tweede plaats in de eerste wedstrijd en de vijfde plaats in de tweede race de best geklasseerde SEAT-coureur tijdens de vijfde en zesde ronde van het FIA WK Toerwagens (WTCC) op het âCircuito de la Comunidad Valenciana Ricardo Tormoâ in Cheste nabij Valencia.

Daarmee nam de Italiaanse routinier met zijn SEAT Leon TDI de leiding in de tussenstand van het rijderskampioenschap. De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel eindigde in de eerste wedstrijd na een keurige inhaalwedstrijd als negende, in de tweede race viel hij voortijdig uit als gevolg van een defecte koppeling.

Na de eerste twee raceweekeinden van het WTCC-seizoen in het Braziliaanse Curitiba en het Mexicaanse Puebla vormde het evenement in Valencia het eerste optreden van het jaar in Europa. Naast de beide WTCC-races, de thuiswedstrijden voor SEAT, was er in Valencia ook de première van de nieuwe SEAT Leon Eurocup, een spectaculaire merkencup waarin 28 rijders uit tien landen met elkaar de strijd aanbinden. De WTCC-races vormden uiteraard het hoogtepunt van het weekend. De kwalificatie werd verreden op een nog natte baan na een zware regenbui op zaterdagmiddag. Snelste rijder in de tijdtraining was de Franse SEAT-coureur Yvan Muller, die daarmee voor de tweede keer dit seizoen vanaf de pole position mocht vertrekken. Ook Jordi Gené als derde en Gabriele Tarquini als zevende kwalificeerden zich voor SEAT in de top tien. Tom Coronel sloot de tijdtraining op het 4,005 kilometer lange circuit als negentiende af en was daarmee duidelijk niet tevreden. âWe hadden gepland dat ik tegen het einde van de training nog één keer binnen zou komen voor een verse set banden, maar we waren net een paar seconden te laat, waardoor ik geen vliegende ronde meer kon rijden. Jammer, maar kan gebeuren.â

In de eerste race kon Coronel een flink aantal plaatsen goedmaken, want hij werd als negende geklasseerd. âDaarbij kon ik vooral profiteren van de gevechten van mensen voor me, die flink met elkaar aan het bakkeleien waren en soms van de baan raaktenâ, meldde Coronel na afloop. âIk had onder andere een leuk duel met Alain Menu.â Met Gabriele Tarquini als tweede en Jordi Gené als derde bezetten SEAT-coureurs in de race twee van de drie podiumplaatsen. Achter de Italiaan en de Spanjaard eindigde Yvan Muller als vierde, waarmee hij de sterke teamprestatie van de SEAT-dieselrijders onderstreepte. In de tweede wedstrijd kwam Coronel na de start niet verder dan zoân twintig meter. âOp weg naar de grid merkte ik dat de koppeling het niet deed. Ik waarschuwde het team en in de startopstelling hebben de monteurs nog geprobeerd om de koppeling te ontluchten. Helaas zonder resultaat, na een paar meter was het voor mij over.â Gabriele Tarquini was in de tweede race de best geklasseerde SEAT-rijder op de vijfde plaats, een positie voor zijn Spaanse teamgenoot Jordi Gené. Yvan Muller kwam als achtste over de eindstreep.

De volgende races voor het WK worden op 1 juni verreden op het stratencircuit in het Franse Pau.