AutoRai

Suzuki-rijder Andersson finisht met Suzuki SX4 WRC in toptien

(5/19/2008)
Suzuki-coureur P-G Andersson is met zijn Suzuki SX4 WRC in de toptien geëindigd van de Rally d'Italia Sardegna, meetellend voor het wereldkampioenschap rallies. Andersson, die beslag legde op de negende plaats, beschreef zijn Suzuki SX4 WRC als âperfectâ.

Zijn rallyauto kende de gehele rally geen enkel probleem. Op de laatste proef liet hij zelfs de zesde snelste tijd noteren. De jeugdige Michal Kosciuszko toonde zich met zijn Suzuki Swift de allersnelste in het Junior World Rally Championship.

Anderssonâs teamgenoot Toni Gardemeister was minder gelukkig omdat hij vroegtijdig naar de kant moest met een defecte wielophanging. Desondanks keert het Suzuki World Rally Team zeer tevreden naar huis omdat overduidelijk de betrouwbaarheid van de SX4 WRC op ieder gebied is aangetoond; tevens zijn de prestaties weer op een hoger niveau gebracht.

Sardinië staat bekend als één van de zwaarste rallies uit het wereld rallykampioenschap door de scherpe rotsstenen en het moeilijke onverharde wegdek. Dit jaar waren de omstandigheden zelfs nog zwaarder door de regenval, wat nogal ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Door de regen werden de wegen slechter en kwamen her en der de scherpgerande stenen bloot te liggen. P-G Andersson wist echter goed raad met de condities en bracht zijn auto heelhuids aan de finish. Daarmee voldeed hij aan zijn primaire opdracht: finishen en zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Het team kijkt dan ook met veel vertrouwen uit naar de komende twee ruige, gravelrallies rond het Middellandse Zee gebied, Griekenland en Turkije.

Na de Rally van Jordanië zijn er door het Suzuki team diverse wijzigingen doorgevoerd aan de SX4 WRC, met name op het gebied van de bodembescherming en de koeling van de motor. Deze evoluties pakten goed uit en voor de volgende ronde â de legendarische Acropolis Rally â die over twee weken wordt verreden zullen nog meer modificaties worden doorgevoerd.

Toni Gardemeister: âVoor mij zelf is het niet zo goed gegaan, maar het team heeft veel waardevolle data kunnen verzamelen. En P-G heeft aangetoond dat de auto zeer betrouwbaar kan zijn. Het eerste jaar is altijd moeilijk maar momenteel boeken we veel vooruitgang. Ik heb altijd gezegd dat wanneer de betrouwbaarheid er is, de prestaties ook zullen komen.â

P-G Andersson: âHet was voor ons een zwaar maar goed evenement. Mijn auto was van start tot finish perfect en ik was er heel blij mee. Ik had geen probleem, alleen was het door de moeilijke omstandigheden soms moeilijk om het juiste rempunt te bepalen. Ik vertrouw dat we nu de goede basis hebben om verder te gaan. Ik had de opdracht om de auto aan de finish te krijgen en dat is gelukt. Bovendien zijn de tijden op de proeven veelbelovend.â

Ook de Suzuki World Rally Team manager, Paul Wilding, toonde zich aan de finish tevreden: âWij zijn bijzonder tevreden over het verloop van de rally. We hebben veel bereikt van wat we wilden bereiken. En de finish van P-G en zijn toptien klassering beloven veel voor de toekomst, vooral ook omdat zijn auto geen enkel probleem kende in deze loodzware condities. Jammer dat Toni op moest geven, maar we zullen onderzoeken wat het probleem was.â
Suzuki wint JWRC
Eens te meer was Suzuki de te kloppen partij in het JWRC tijdens de Rally d'Italia-Sardinia Suzuki Sport Europe coureur Michal Kosciuszko was de allersnelste en behaalde de overwinning in de derde ronde voor het JWRC. Vanaf de start liet de jonge Pool er geen twijfel over bestaan dat hij met zijn Suzuki aanspraak maakte op de overwinning. Kosciuszko's Suzuki Swift Super 1600 kende in tegenstelling tot de meeste van zijn concurrenten geen enkel probleem. Met name voor de tweewielaangedreven autoâs in het zwaarbevochten Junior World Rally Championship was de Rally van Italië loodzwaar. Door zijn overwinning is Kosciuszko opgeklommen naar de tweede plaats in de rangschikking en is hij de koploper op slechts acht punten genaderd.