AutoRai

Ford twee en drie in loodzware WK-Rally van Italië

(5/19/2008)
Het BP Ford Abu Dhabi World Rally Team eindigde vandaag als tweede en derde in de boeiende Rally d'Italia Sardegna waardoor de leiding in zowel het kampioenschap voor de rijders als voor de merken in het FIA World Rally Championship in handen van Ford is gebleven. Mikko Hirvonen eindigde als tweede met zijn Ford Focus RS World Rally Car, gevolgd door Jari-Matti Latvala in een identieke Ford.

De zesde ronde uit de WK-serie van vijftien was de eerste onverharde rally van het seizoen in Europa. Het driedaagse evenement werd verreden in het Noorden van Sardinië en de klassementsproeven ten zuiden van de stad Olbia werden gekenmerkt door smalle, bochtige, ruwe onverharde paden. De deelnemers moesten een parcours van 344.73 kilometer afleggen, verdeeld over 17 klassementsproeven. Vlak voor de start had onverwachte regenval de wegen nog moeilijker begaanbaar gemaakt.

De twee Ford-rijders Hirvonen en Latvala begonnen de laatste dag met een gelijke tijd achter hun naam. Allebei hadden ze een matige start gekend. Hirvonen kon niet in zijn ritme komen, terwijl Latvala na de snelste tijd op de eerste proef daarna af moest rekenen met een lekke band. De twee Finnen vochten zich echter knap terug en op de tweede dag waren de eerste 2 plaatsen op iedere proef voor hen. Tevens bracht Hirvonen zijn achterstand op de koploper met een halve minuut terug.

Dag drie stond in het teken van het consolideren van hun posities in het klassement, hetgeen Hirvonen er niet van weerhield om de laatste dag nog twee proeven te winnen.
"De eerste proef ging vanmorgen prima,â aldus Hirvonen. âMaar toen ging ik even van de weg dus was het beter iets gas terug te nemen. Mijn Pirelli-banden deden het goed op deze slechte wegen. Wel moest ik mijn teamgenootje Latvala in de gaten houden want die stond bepaald niet stil. Ik sta nog steeds op kop van het kampioenschap. Wel moet ik ervoor zorgen dat ik in de toekomst ook op de eerste dag mijn snelheid heb.â
Latvala won tien van de zeventien klassementsproeven en was blij met zijn podiumplaats nadat hij eerder door een lekke band was teruggevallen naar de 14^e plaats. âDat was jammer want voor de rest ging het heel erg goed. Als ik die fout niet had gemaakt had er veel meer in gezeten,â aldus het grootste rallytalent van dit moment. âIk had de laatste morgen een groot gevecht met mijn teamgenoot Hirvonen en ik had het gewoon beter moeten doen. Maar ik kon hem ditmaal niet pakken en besloot om geen risicoâs te nemen. Wel heb ik zijn splittijden goed in de gaten gehouden,â aldus Latvala.

Stobart's Gigi Galli (Ford Focus) finishte als vierde en op de zevende plek klasseerde zich Henning Solberg met zijn Focus. Abu Dhabi's Khalid Al Qassimi eindigde als 16^e in de derde Focus van het Ford-team.

BP Ford Abu Dhabi team director Malcolm Wilson toonde zich zeer tevreden over het resultaat van dit weekend. âWe besloten dat het geen zin had om vol in de aanval te gaan. Gisteren was speciaal en het is volgens mij nog niet eerder voorgekomen dat iemand zoveel tijd op Loeb gedurende een enkele dag is ingelopen als Hirvonen heeft gedaan. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Onze autoâs hebben trouwens probleemloos gereden dit weekend,â zei Wilson.

De volgende ronde wordt in Griekenland verreden van 29 mei tot 1 juni.