Universiteit Twente

Afweercellen tellen op een 'eiwitprintplaat'

Monitoring voortschrijding HIV-infectie

Om na te gaan hoever een HIV-infectie is voortgeschreden, is het nodig om het aantal afweercellen, lymfocyten te tellen. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu een methode ontwikkeld waarin de antilichamen die deze afweercellen aan zich binden, keurig gerangschikt zijn op een `moleculaire printplaat'. Deze belangrijke stap om te komen tot antilichaam-gebaseerde sensoren publiceren de onderzoekers in mei in de Journal of the American Chemical Society (JACS).

De onderzoekers zijn erin geslaagd, eiwitten keurig in het gelid te zetten op een oppervlak. Patronen van verschillende typen eiwitten zijn op die manier ook mogelijk. De eiwitten binden zich niet direct maar via zogenaamde `linkers' aan het oppervlak: dat zijn moleculen die zichzelf organiseren en zorgen voor de rangschikking. Voor medische toepassingen is het interessant om op deze manier een oppervlak met antilichamen te creëren: eiwitten waarmee antigenen in bloed gedetecteerd kunnen worden. De aanwezigheid van antigenen geeft informatie over een ziekte of ziekteverloop. Een goede detectie valt of staat met een zeer specifieke binding: de kans dat er ook `oneigenlijke' verbindingen worden aangegaan wordt geminimaliseerd met de nieuwe methode.

Cell count

Via de karakteristieke eiwitten die aan de buitenkant van een cel zitten, kunnen ook cellen aan zo'n `eiwit-printplaat' worden gebonden. Deze celadhesie is bijvoorbeeld belangrijk bij het tellen van de afweercellen - lymfocyten - bij de voortschrijding van een HIV-infectie. Ook hier moet de hechting zeer specifiek zijn, voor een betrouwbaar resultaat. Door de strakke rangschikking die mogelijk is door zelforganisatie, halen de onderzoekers ook hier een zeer hoge specifieke binding en daarmee een lage foutkans. Dit biedt kansen om goedkope `cell count' systemen te realiseren, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is uitgevoerd door de groepen Molecular Nanofabrication (MESA+) en Biophysical Engineering (MESA+ en BMTI). Zij hebben samengewerkt met de Agrotechnology & Food Innovations groep van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Het artikel `Assembly of Bionanostructures onto b-Cyclodextrin Molecular

Printboards for Antibody Recognition and Lymphocyte Cell

Counting' van Manon Ludden, Xiao Li, Jan Greve, Aart van Amerongen,

Maryana Escalante, Vinod Subramaniam, David N. Reinhoudt en Jurriaan Huskens staat al online op Journal of the American Chemical Society (JACS).

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 19-05-2008 10:08:34 door Webmaster