Stichting Wakker Dier

RSS Feeds

Guide Weijers hangt in Zaanse bussen tegen Zaanse mayonaise (19 mei 2008)
Cabaretier Guido Weijers hangt vanaf vandaag in 50 streekbussen in de Zaanstreek met een postercampagne van Wakker Dier tegen Zaanse Mayonaise. Zaanse gebruikt nog steeds legbatterij-eieren. In een brief aan Wakker Dier gaven zij aan geen cent extra over te hebben voor scharreleieren. Zaanse is één van de laatste mayonaisefabrikanten met legbatterij-eieren. Eerder stapten Gouda's Glorie en Remia al over op scharreleieren en ook Calvé is deels om. Guido Weijers - eerder gekozen tot `meest sexy vegetarier 2007': `Zaanse mayonaise is vet fout! Die Zaanse kippen worden nog harder uitgeknepen dan die tubes van hun.'

In 2004 stopten, na een campagne van Wakker Dier, alle supermarkten vanwege het dierenleed met de verkoop van legbatterij-eieren. Groothandels en fabrikanten van mayonaise, koekjes en cake volgden grotendeels dit goede voorbeeld.

In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren en biologische eieren komen van kippen die los buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.

Onderzoeksbureau Team Vier deed afgelopen najaar in opdracht van Wakker Dier representatief onderzoek naar de mening van consumenten over het gebruik van legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise: acht van de tien consumenten willen dat fabrikanten overschakelen op scharreleieren en zijn hiervoor bereid een realistische meerprijs te betalen van bijvoorbeeld enkele centen per pak koekjes. Negen van de tien consumenten willen graag dat op de verpakking wordt vermeld wat voor soort eieren in producten als mayonaise en koekjes is verwerkt. Twee van de drie consumenten willen zelfs dat op de verpakking een waarschuwing komt als legbatterijeieren zijn gebruikt. De gemiddelde Nederlander eet 140 `tafel'-eieren en 42 eieren per jaar, die onzichtbaar zijn verwerkt in koekjes, cake en mayonaise.