GGD Zuidhollandse Eilanden


PERSBERICHT

Spijkenisse, 16 mei 2008

Eilandhopper zoekt jongeren op

Van september tot november 2007 is in Hellevoetsluis het project `verslavingspreventie op hangplekken' uitgevoerd. Hiervoor reed de Eilandhopper van de GGD Zuidhollandse Eilanden langs plekken waar jongeren rondhangen. Vanuit dit mobiele informatiecentrum wordt voorlichting op locatie gegeven over alcohol, hasj en andere drugs. Preventiewerkers van de GGD Zuidhollandse Eilanden en Bouman-GGZ werkten hiervoor nauw samen met het jongerenwerk van SWS om zoveel mogelijk jongeren op hangplekken te bereiken.

De Eilandhopper is een kleine vrachtwagen die, gevuld met informatiemateriaal en voorlichtingsspelen, langs de hangplekken trekt. De voorlichters van de GGD Zuidhollandse Eilanden en Bouman-GGZ en de jongerenwerkers nodigen de jongeren uit om mee te doen aan voorlichtingsspelen. Dit zijn bijvoorbeeld drugsquizzen en spellen. Daarmee testen zij hun kennis van risico's van diverse genotmiddelen. Zonodig wordt advies gegeven over verantwoord genotmiddelengebruik. Het project biedt de mogelijkheid aan jongeren om in gesprek te raken over genotmiddelen en hun eigen gebruik.

De jongeren die hebben meegedaan met dit project hebben aangegeven dat ze het leuk vinden om op deze manier bezig te zijn op de hangplek, en graag in discussie gaan over drugs(gebruik) met de medewerkers van het project. In totaal zijn zo'n 165 jongeren bereikt waarbij 116 jongeren aan een intensieve voorlichting deelnamen.
Over het algemeen kan geconstateerd worden dat jongeren op de hangplekken redelijk veel tabak roken. Verder is het een nationaal gegeven dat steeds meer jongeren op jonge leeftijd (16-) alcohol gebruiken, en dat zij dit, ondanks huidige regelgeving, in de winkels zeggen te kopen. Sommige jongeren krijgen de alcohol van hun ouders.

Een aantal gemeentes in VPR, waaronder Hellevoetsluis, heeft alcohol-controleurs ingezet om op leeftijdsgrenzen te controleren. Daarnaast wordt geadviseerd ook op het gebied van preventie inzet te blijven plegen, dit komt ook terug in het alcoholmatigingsbeleid dat voor de regio wordt gemaakt.