Preventie vaartuigen neemt toe

19/05/2008 13:09

FBTO

Leeuwarden - Het aantal (brand)preventiemiddelen aan boord van vaartuigen is de afgelopen vier jaar sterk gestegen. Ruim 90 procent van de watersporters beschikt over een brandblusser (+21 procent) en bijna de helft over gasdetectie oplossingen (+14 procent). Ruim een derde heeft een buitenboordmotorslot aangeschaft (+1 procent) en één op de tien watersporters beschikt over een wielklem voor de trailer (+1 procent). Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van watersportverzekeraar FBTO is uitgevoerd. De verzekeraar denkt dat de stijging is toe te wijzen aan de gezamenlijke aandacht die politie, verzekeraars en watersportindustrie schenken aan het onderwerp preventie op het water.

Beveiliging

Watersporters hebben meer oog gekregen voor de eigen veiligheidssituatie aan boord van het vaartuig. Zestig procent is bereid tot 250 euro extra te willen investeren. Een kwart zegt tot 500 euro te willen uitgeven. Investeringen in elektronische beveiliging zoals een satelietvolgsysteem blijkt voor tweederde van de watersporters niet wenselijk. 7 procent beschikt wel al over een dergelijk systeem.

Vaargebied

De binnenwateren in Nederland zijn met 93 procent de populairste vaargebieden gevolgd door de Waddenzee en het IJsselmeer. Ten opzichte van 2004 winnen de Waddenzee (+15 procent) en het IJsselmeer (+10 procent) aan populariteit. Een bezoek aan de Noordzee nam de afgelopen jaren af met ongeveer 3 procent.

Vaarduur

Vaartuigbezitters van 61 jaar en ouder varen vaker meer dan 10 weken per jaar. In tegenstelling tot watersporters van 40 jaar of jonger. Deze groep vaart gemiddeld tussen de 2 en 4 weken per jaar. De 50 plusser vaart gemiddeld tussen de 5 en 10 weken per jaar.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.fbto.nl