Maatregelen nodig om vertrouwen in verzekeraars terug te winnen

19/05/2008 13:28

Vereniging Eigen Huis

Consument over verzekeraars: "drastische maatregelen nodig om vertrouwen terug te winnen".

Vereniging Eigen Huis: productaanpassingen en snelle oplossing woekerpolisaffaire noodzakelijk.

Amersfoort, 19 mei 2008

Een ruime meerderheid van de Nederlandse woningbezitters heeft weinig vertrouwen meer in de geloofwaardigheid van verzekeraars. Bijna driekwart denkt dat verzekeraars en tussenpersonen bewust informatie hebben achtergehouden over de hoge kosten van beleggingsverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek (1) dat is uitgevoerd in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

Door de woekerpolisaffaire is 61% van de ondervraagden negatiever gaan denken over verzekeringsmaatschappijen. Ruim 40% wijst de verzekeringsmaatschappijen als hoofdschuldige aan, gevolgd door tussenpersonen (14%) die over beleggingsverzekeringen hebben geadviseerd. Tweederde vindt dat tussenpersonen die beleggingsverzekeringen hebben verkocht ook financieel moeten bijdragen aan de compensatie van gedupeerden. Bijna de helft van de woningbezitters heeft er geen vertrouwen in dat verzekeraars op een goede manier zullen proberen de affaire op te lossen. Acht op de tien bepleit drastische maatregelen om het vertrouwen van consumenten in de verzekeringsbranche terug te winnen.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat verzekeraars niet langer uit winstbejag zichzelf centraal moeten stellen. Keer op keer blijkt dat verzekeringsproducten niet doen wat de consument ervan mag verwachten, zoals ook de financiële ombudsman mr. J.W. Wabeke in zijn jaarverslag constateerde.

Verzekeraars moeten volgens Vereniging Eigen Huis hun aanbod opschonen, zodat alleen producten worden verkocht die aansluiten op de maatschappelijke realiteit en die hun beloften waarmaken. Zo is het bijvoorbeeld de vraag of beleggingsverzekeringen met een looptijd van 30 jaar nog passen in een maatschappij waarin steeds sneller van baan, woning en relatie wordt gewisseld. Daarnaast moeten 'dubbele bodems' uit verzekeringen worden gesloopt en over de producteigenschappen moet eerlijk worden gecommuniceerd.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat ook een snelle en passende oplossing voor de woekerpolisaffaire noodzakelijk is om een begin te kunnen maken met het herstel van het vertrouwen in verzekeraars.


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,