Radboud Universiteit Nijmegen


'Best Visual Illusion of the Year' award voor Nijmeegse psychologen

Datum bericht: 16 mei 2008

Waarnemingsdeskundige dr. Rob van Lier, verbonden aan het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie, en zijn promovendus drs. Mark Vergeer, hebben zondag 11 mei met hun visuele illusie 'Filling in the afterimage after the image' de Best Visual Illusion of the Year Award gewonnen, een internationale prijs van vakgenoten.

De winnende illusie van Van Lier en Vergeer is voor waarnemingswetenschappers bijzonder interessant. Dat kleurenplaatjes nabeelden kunnen opleveren, was bekend. De kleur rood bijvoorbeeld kan een groenachtig nabeeld opleveren. Dat heeft te maken met de werking van kleurgevoelige cellen in het netvlies. De illusie van Van Lier en Vergeer toont aan dat na het zien van een enkel kleurenplaatje meerdere, onderling verschillende nabeelden kunnen worden waargenomen. Dat is bijzonder omdat dit verschijnsel laat zien dat nabeelden tot stand komen door complexere processen in de hersenen dan tot nu toe gedacht.

De Best Visual Illusion of the Year Award wordt jaarlijks uitgereikt door de Neural Correlate Society tijdens het congres van de Vision Science Society in Florida (VS). Een vakjury nomineert tien internationale inzendingen voor de prijs. Vervolgens stemmen de aanwezige wetenschappers tijdens een gala-avond op de illusie van hun voorkeur. Voorbeelden en meer informatie zijn te zien op de website van de Best Illusion of the Year contest.