Provincie Overijssel

Veel activiteiten op water door mooie weer

De Walengracht was even het strijdtoneel van de zwaardere klasse tijdens de Mattenschippersrace.

Naast de jaarlijks terugkerende opening van het vaarseizoen in Blokzijl, de Mattenschippersrace en de sleepbootdagen in Zwartsluis, was de eerste helft van mei het toneel voor de watersport in Noordwest Overijssel. Na deze stormloop op het water werd door de samenwerkende handhavers in de regio de balans opgemaakt. Weinig incidenten, vele waarschuwingen en hier en daar moest een proces verbaal uitgeschreven worden. Maar het plezier van de watersporters voerde de boventoon.

De voorjaarsvakantie begon op zaterdag 26 april met de Mattenschippersrace. Een race van authentieke en vaak ook antieke zeilschepen die zonder motor de race moeten afleggen. Met soms wel 8 of 10 man sterk werden aken van 80 ton voortgeboomd of gejaagd en de punterschippers lieten zich niet onbetuigd door vele stukken tegen de wind in te roeien. Meer informatie hierover vindt u op de site over de mattenschippersrace.
Spierbundels bomen de 'Maria' door het centrum van Zwartsluis. Punters komen met alle zeilen en riemen bij, vanuit Blokzijl het Giethoornse meer opgevaren.

Van 1 tot 3 mei was Zwartsluis het toneel van de sleepbootdagen. Met vele hoogtepunten, zoals de trekproeven van de zware slepers, de verlichte avondvaart door het centrum en de vele andere activiteiten aan de wal een evenement voor jong en oud. De circa 55.000 bezoekers hebben dan ook drie dagen genoten van het prachtige weer en de bijzondere schepen die aan dit evenement meededen. Meer informatie hierover vindt u op de site over de sleepbootdagen. De deskundige schipper van de 'Spes' zorgt tijdens de trekproeven voor actie op het Zwarte Water.
Antieke opduwers stomen op richting Zwartsluis.

De twee weken durende meivakantie werd afgesloten met een pinksterweekeinde dat voor Nederlandse begrippen weinig wind kende en lekker warm was. Stonden de wegen naar de stranden vol met file's, de kanalen, meren en vaarten in Noordwest Overijssel deden daar met de recreatieschepen niet voor onder. In Giethoorn kon je op 2e pinksterdag zelfs van fluisterboot naar fluisterboot lopen, zonder een nat pak te halen en de brug- en sluiswachters van de provincie moesten een tandje bijzetten om al het weg en waterverkeer in de Wieden en Weerribben vlot door te laten stromen.
Een jacht heeft nog even het rijk alleen op het kanaal Almelo de Haandrik.
Nog even wachten op het wegverkeer, daarna kunnen de trossen los.