NMBS

Fietsen krijgen beschutting aan station Leuven in nieuwe stalling

16/05/2008

Vanaf vrijdag 17 mei kunnen fietsers terecht in de nieuwe fietsenstalling van het station aan het Martelarenplein. De overdekte ruimte onder het nieuwe kantorencomplex van KBC biedt gratis plaats aan 2500 fietsen met een mogelijkheid om nog 1500 rekken bij te plaatsen wanneer dat nodig moest blijken. De bouw van de fietsenstalling was een voorwaarde in de verkoopovereenkomst van de grond aan KBC. De NMBS-Holding investeerde 1 miljoen euro in de inrichting van de cascoruimte.

De fietsenstalling aan de voorzijde van het station moest de voorbije jaren enkele keren worden verplaatst om de bouw van het kantorencomplex mogelijk te maken. De voorlopige stalling bood slechts ruimte aan 2000 fietsen die bovendien onbeschut stonden. Op 31 mei gaat ze definitief dicht. De rekken worden weggehaald en hergebruikt in stations waar capaciteitstekort is.

De nieuwe fietsenstalling is vlot bereikbaar via de Tiensevest en voor de treinreizigers is een snelle toegang naar de perrons via de kleine tunnel of nieuwe voetgangersbrug beschikbaar. De elektronisch beveiligde fietsenstalling wordt voor 1 juli ook naar deze ruimte overgebracht. Vijftig bromfietsen kunnen buiten het gebouw in een aparte overdekte ruimte worden gestald.

De fietsenstalling van de NMBS-Holding is opgevat volgens het fietspunt-concept met de daarbij behorende troeven. De sociaal economische organisatie Velo houdt op weekdagen van 7 tot 19 uur (tot half juni, vanaf de opening van de fietsherstelplaats, van 8.30 tot 19 uur) een oogje in het zeil, zorgt voor de netheid van de ruimte en de orde in de stalling. Weesfietsen en wrakken worden driemaal per jaar verwijderd. Als extra beveiliging werden cameras geplaatst.

De gebruikers van de voorlopige fietsenstalling werden tijdig geïnformeerd en de fietspuntmedewerkers van Velo zullen actief de weg wijzen naar de nieuwe fietsenstalling. De eerste 1500 gebruikers van de nieuwe fietsenstalling krijgen ter plaatse een attentie aangeboden.

De aangeboden fietsenstallingcapaciteit in station van Leuven is één van de grootste van het land. Met ruim 23.000 dagelijkse instappende reizigers is Leuven het derde grootste station van Vlaanderen. Bovendien vraagt de studentenstad een grote capaciteit aan fietsenstalling.

Ook aan de achterzijde van het station is in het project De Kop van Kessel-lo een overdekte stalling voor 1600 plaatsen gepland die in 2011 klaar zal zijn.