Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Israël niet beschuldigen van racisme

19 mei 2008 | Nederland zal niet toestaan dat de VN-conferentie tegen racisme in 2009 uitmondt in een anti-Israël bijeenkomst. Dat zei minister Verhagen zondag tijdens een symposium van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de staat Israël.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil een herhaling voorkomen van de vorige anti-racisme conferentie die in 2001 in het Zuid-Afrikaanse Durban plaatsvond. Een aantal landen wilde toen Israël in de slotverklaring van racisme beschuldigen.

"Ik verzeker u dat we dit niet opnieuw laten gebeuren.Wanneer ik het gevoel krijg dat de gebeurtenissen een negatieve wending nemen zal ik niet aarzelen om me terug te trekken", aldus Verhagen.

Nederland is nauw betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe VN-conferentie tegen racisme om de ontwikkelingen rond de bijeenkomst samen met de Europese Unie en andere gelijkgezinde landen positief te kunnen beïnvloeden. De locatie van de conferentie staat nog niet vast.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Lees hier de toespraak