Woonbond


19-05-2008

Helft investeringen corporaties niet in woningen

Woningcorporaties investeren relatief steeds meer in bedrijfsobjecten en maatschappelijk vastgoed en minder in woningen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de aeDex/IPD Index. Van de 1,2 miljard die de corporaties die meedoen aan aeDex index vorig jaar netto investeerden, ging 598 miljoen naar woningen en 586 miljoen naar bedrijfsonroerend goed (BOG) en maatschappelijk vastgoed, zoals verzorgingshuizen, kinderdagverblijven en scholen. Dat betekent dat de deelnemers aan de aeDex 50% van hun investeringen richten op 7,5% van hun vastgoedportefeuille. De 51 aeDex-deelnemers beheren zo'n 13.300 vastgoedcomplexen. De index omvat 777.000 woningen, eenderde van de totale corporatievoorraad.

De deelnemende corporaties haalden in 2007 een totaal rendement van 6%, een fractie lager dan in 2006. Het grootste deel hiervan (3,4%) betreft indirect rendement: de waardegroei van het vastgoed. Het rendement uit de dagelijkse bedrijfsvoering bedroeg 2,5%.

Voor het eerst bracht aeDex apart het rendement van het maatschappelijk vastgoed in kaart. Dat ligt met 8% hoger dan het woningrendement. Vooral het directe rendement ligt met 5,9% fors hoger.

De aeDex meet ook de efficiëntie van de bedrijfsvoering en drukt die uit in een 'ratio' (exploitatiekosten gedeeld door de bruto inkomsten). Voor woningen stijgt deze ratio jaar in jaar uit en kwam in 2007 uit op 50,4%. AeDex-directeur Arnoud Vlak waarschuwde 'dat dit niet zo kan doorgaan'. 'Een groentewinkel zou met zo'n bedrijfsvoering binnen een paar jaar failliet zijn. Er moet echt iets gedaan worden aan het managen van de kosten in de sector.'