Ministerie van Buitenlandse Zaken

Democratie in fragiele staten: kansen en valkuilen

19-05-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kansen en valkuilen voor politiek goed bestuur in fragiele staten. Daarover gaat het internationale seminar "Post-conflict democratisation - Political governance in fragile settings" van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op donderdag 22 mei a.s. in Den Haag. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) verzorgt de aftrap met een key note speech.

Het seminar moet praktische beleidsaanbevelingen opleveren voor de politiek bestuurlijke ontwikkeling in ontwikkelingslanden die net uit een gewelddadig conflict komen of anderszins te maken met politieke instabiliteit. `Fragiele staten' zijn een speerpunt van minister Koenders.

Ruim 75 (inter)nationale beleidmakers, politici, wetenschappers en medewerkers van maatschappelijke organisaties buigen zich tijdens het seminar over vragen als: hoe stimuleer en ondersteun je politiek goed bestuur en vooral democratisering in fragiele ontwikkelingslanden? Wat is de rol van gevestigde spelers - en nieuwe zoals voormalige rebellen
- in het politieke proces? Hoe be ïnvloeden ze de veiligheidssituatie en de sociaal-economische ontwikkeling? En welke rol heeft de internationale gemeenschap eigenlijk?

Sprekers naast minister Koenders zijn Vidar Helgesen van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), Kees van Baar van de Nederlandse ambassade in Kenia, de Amerikaanse Irak-expert A. Heather Coyne en Clingendael-onderzoeker Marco Mezzera. Op het programma staat ook de presentatie van de essaybundel `Democracy and Development' van de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID).
____________________________________