Myanmar: 2,5 miljoen mensen getroffen door cycloon 19 mei 2008, Den Haag - Volgens de Verenigde Naties zijn 2,5 miljoen mensen in Myanmar ernstig getroffen door de gevolgen van cycloon Nargis. Unicef schat dat er een miljoen kinderen onder de getroffenen zijn.

Unicef creëert in de door de cycloon getroffen gebieden speciale opvangplekken voor kinderen. Foto: Unicef
Unicef creëert in de door de cycloon getroffen gebieden speciale opvangplekken voor kinderen. Foto: Unicef

Hoewel de voedseldistributie in de getroffen gebieden de laatste dagen is verbeterd, hebben de slachtoffers van de cycloon nog veel meer hulp nodig. In Myanmar is een derde van de kinderen onder de vijf jaar ondervoed en hun gezondheid gaat door de omstandigheden nog meer achteruit. Daarom zal Unicef - naast de zorg voor schoon water, voedsel, medicijnen, dekens, afdekzeilen en kookgerei - ook zorgen voor speciale therapeutische voeding voor baby's en kleine kinderen.

De hulpgoederen worden via vliegtuigen het land in gebracht. De haven van Myanmar is nu ook open voor de aanvoer van goederen. De VN-organisaties hebben een gezamenlijk logistiek centrum in Yangon opgezet en de coördinatie daarvan ligt in handen van het World Food Programme. Er komen nog twee van deze centra in de door de cycloon getroffen gebieden bij.

Hulpgoederen rechtstreeks naar slachtoffers Unicef geeft de hulpgoederen overigens niet aan het leger van Myanmar. Samen met het Myanmarese Rode Kruis worden ze rechtstreeks aan de slachtoffers van de cycloon overhandigd, of bij lokale gezondheidscentra afgeleverd.

De kinderen kunnen hier spelen en leren en het gevoel krijgen dat het leven weer enigszins normaal is. Foto: Unicef De kinderen kunnen hier spelen en leren en het gevoel krijgen dat het leven weer enigszins normaal is. Foto: Unicef

Alleenstaande kinderen zijn erg kwetsbaar, vooral in de chaotische en onoverzichtelijke opvangkampen. Zij kunnen gerekruteerd worden door gewapende groeperingen, of het slachtoffer worden van handelaren die hen willen exploiteren in de seksindustrie. Myanmar is een van de landen met het hoogste aantal kindsoldaten. Unicef spoort alleenstaande kinderen op, zodat die met familieleden kunnen worden herenigd. In de getroffen gebieden komen ook kindvriendelijke plekken, waar kinderen veilig zijn en kunnen leren en spelen.

Inmiddels laat Myanmar meer buitenlandse hulpverleners toe. Ze zijn afkomstig uit landen in de regio, die verenigd zijn in de organisatie ASEAN. Hulpverleners uit andere landen krijgen nog geen onbeperkte toegang.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zal deze week een bezoek aan Myanmar brengen.

Zie ook rampen-azie.startpagina.nl voor nieuwsberichten over Myanmar en China