Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 19 mei 2008

James Kennedy discussieert over Nederlandse volksaard

Gepubliceerd op 19 mei 2008
historicus prof. dr. James Kennedy, opening academisch jaar 2007-2008 Historicus prof. dr. James Kennedy, foto Eduard Lampe

James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, neemt deel aan het debat over Nationale identiteit. Samen met Amanda Kluveld en Hans Wansink gaat hij onder leiding van Joep Leerssen in debat over de Nederlandse volksaard.

Historici, sociologen en journalisten hebben de laatste jaren geprobeerd de Nederlandse identiteit of volksaard te typeren - zonder veel succes. Niettemin veroorzaakte prinses Maxima veel beroering met haar constatering dat `dé Nederlander' niet bestaat. Wellicht zit onze nationale identiteit niet zozeer in ons hoofd of hart als wel in onze huid. Die beschermt ons immers niet alleen voor invloeden van buitenaf, maar is ook een zintuig dat de buitenwereld aanraakbaar en voelbaar maakt. Dankzij onze huid weten we wie we zijn, en waar de rest van de wereld begint. Zijn het niet de contacten met anderen die onze identiteit definiëren?

Verwijzingen

Programma Universiteitsdag 2008

Over James Kennedy

De prominente historicus prof. dr. James Kennedy (1963) is sinds 1 september 2007 als hoogleraar Nederlandse geschiedenis verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Kennedy is afkomstig uit de Verenigde Staten en is daar opgeleid als historicus. Als zoon van een Nederlandse moeder kwam hij van kinds af aan veel in Nederland. Hij promoveerde in de Europese geschiedenis aan de Universiteit van Iowa en specialiseerde zich vervolgens in de contemporaine geschiedenis van Nederland. Kennedy verwierf vooral bekendheid met zijn boeken Nieuw Babylon in aanbouw (1995), over Nederland in de jaren zestig, en Een weloverwogen dood. De opkomst van de euthanasie in Nederland (2002). Eerder was Kennedy verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het A.C. Van Raalte Institute van Hope College (VS).
Bron: Alumnirelaties en Universiteitsfonds