Ministerie van Defensie

19-05-2008 17:57

KWARTIERMAKERS AANGEKOMEN IN TSJAAD

Defensie - Voet op Afrikaanse bodem

De eerste vijfentwintig militairen van het Korps Mariniers zijn aangekomen in de hoofdstad van Tsjaad, NâDjamena. In dit Afrikaanse land gaan zij voor de Europese missie (EUFOR) deel uitmaken van een Iers bataljon. De rest van het zestig man tellende detachement vertrekt zondag 1 juni.

De actuele situatie in NâDjamena en berichten uit het inzetgebied aan de grens met Soedan bevestigen het beeld van eerdere verkenningen. Het is betrekkelijk rustig in de hoofdstad, terwijl vluchtelingen uit de Darfur-regio en ontheemden in het oosten van het land hulp en bescherming nodig hebben.

Detachementscommandant majoor Tjarko Leungen en een aantal stafleden zijn vooruitgereisd om kwartier te maken. De komende dagen reizen zij door naar de omgeving Goz Beida. Daar nadert de opbouw van het Ierse kamp zijn voltooiing. Ook de Nederlandse mariniers worden hier gelegerd. Hun taak zal bestaan uit het uitvoeren van verkenningen.

Leungen: âWij zijn prima opgevangen door onze Ierse collegaâs. De meeste van onze voertuigen zijn al ter plaatse. De komende dagen worden de overige goederen aangevoerd. Hopelijk hebben we alles op de rit als de rest van ons detachement aankomt.â

Gerelateerde links:
Groen licht voor missie in Tsjaad
Kamer kritisch over missie in Tsjaad
Meulman informeert Kamer over missie Tsjaad
Nederland neemt deel aan EU-operatie in Tsjaad