Politie Friesland

Politieberichten van maandag 19 mei

Fryslân, 19-05-2008 o Politieberichten van zondag 18 mei 11.00 uur t/m maandag 19 mei 07.00 uur

Groningen: politie tevreden over controle bij Chinese restaurants Bij een controle van Chinese restaurants in de drie noordelijke provincies zondagmiddag zijn relatief weinig illegalen aangetroffen. Bij de 70 gecontroleerde eetgelegenheden bleken acht personen van Chinese komaf aanwezig die illegaal in Nederland verblijven. De actie werd gehouden door de Vreemdelingenpolitie in samenwerking met de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Koninklijke Marechaussee.

De meeste aangetroffen illegalen waren in de keuken van de restaurants aan het werk. Zij werden aangetroffen in Groningen, Warffum, Borger, Schoonoord en in Drachten. In Warffum probeerden twee illegalen via het dak te vluchten. Zij konden worden aangehouden. Door de Arbeidsinspectie werden op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen aan de Chinese restaurants voor zon 100.000 euro aan boetes uitgedeeld vanwege de inzet van illegalen of omdat zij landgenoten zonder werkvergunning aan het werk hadden.

Met de controle werd een tweeledig doel nagestreefd: de opsporing van illegalen en het tegengaan van uitbuiting van goedkope
arbeidskrachten. De politie is tevreden over het resultaat. Bij de eerste gezamenlijke actie, twee jaar terug, was het aantal aangetroffen illegale Chinezen vele malen groter. Alleen al in de provincie Groningen werden destijds 20 illegale Chinezen aangehouden. De vreemdelingenpolitie gaat er zonder meer vanuit, dat de regelmatige tussentijdse controles tot het resultaat van zondag hebben bijgedragen. De reacties van de meeste restauranthouders waren bovendien overwegend positief. Van de acht aangehouden Chinezen zijn er zeven in vreemdelingenbewaring gesteld in afwachting van de uitzettingsprocedure. De leeftijd van hen varieert van 19 tot en met 44 jaar. Een van de arrestanten bleek enige tijd terug asiel te hebben aangevraagd bij het Aanmeldcentrum in Ter Apel, maar was daar weer vertrokken.

Scharnegoutum: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft zaterdagavond laat een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De 22-jarige fietste door Scharnegoutum toen een auto hem probeerde te passeren. De Sneker fietste echter midden op de weg en daarom kon de auto niet passeren. De 42-jarige bestuurster uit Boijl claxonneerde diverse keren, maar de man wilde niet aan de kant gaan. Op een gegeven moment stapte een 34-jarige inwoner van Boijl uit de auto en liep naar de Sneker toe. Deze haalde echter gelijk uit. Toen de andere passagier, een 38-jarige inwoner van Oosthem, zijn vriend wilde helpen, werd ook hij geslagen door de 22-jarige. Inmiddels was de politie gewaarschuwd en na een zoektocht kon de 22-jarige worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Boeierpad. Tussen vrijdagochtend en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht, waarbij een tv en een dvd-speler werden weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. De 34-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Appelscha: auto in brand
De politie heeft zondagmiddag de brandweer geassisteerd bij een brand in een auto aan de Vaart Zuidzijde. Een 26-jarige automobiliste uit Bovensmilde was onderweg van Smilde naar Appelscha. Haar auto viel plotseling uit, waarna ze rook onder de motorkap vandaag zag komen. Met behulp van een omstander werd nog geprobeerd om het vuur te blussen. Dit lukte echter niet en daarom werd de brandweer gealarmeerd. Deze had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de auto zwaar beschadigd raakte. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Heeg: diefstal uit kantoor
De politie onderzoekt een diefstal uit een kantoor aan It Eilan. Zondagmiddag kwamen er een aantal mensen een boot bezichtigen. Een 23-jarige medewerker uit Heeg verliet hierop het kantoor en liep even mee. Hij liet echter de deur van het kantoor openstaan. Toen hij na een paar minuten terugkeerde viel hem in eerste instantie niks op. Toen hij later die middag wat wisselgeld uit de kassa wilde pakken, zag hij dat er een geldbedrag was verdwenen. De 23-jarige man waarschuwde vervolgens de politie en deed aangifte.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen De politie heeft zondag van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Zondagmiddag werd op de Dongeradijk tussen Metslawier en Ternaard een 49-jarige automobilist uit de gemeente Dongeradeel gecontroleerd. De bestuurder viel op omdat hij met zeer hoge snelheid reed en ook nog eens een voertuig inhaalde. Met behulp van een lasergun werd een snelheid van 137 kilometer per uur gemeten, terwijl op Dongeradijk 80 kilometer per uur is toegestaan. Zondagavond passeerde op de Lauwersseewei tussen Rinsumageest en Dokkum een 27-jarige automobilist uit Dokkum een snelheidscontrole met 159 kilometer per uur, terwijl op deze 100 kilometer is toegestaan. Diezelfde avond werd op de Groningerstraatweg nabij Leeuwarden ook nog een 22-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd. De beginnend bestuurder passeerde de controle met de lasergun met 147 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer is toegestaan. Alle drie bestuurders kregen een stopteken, waarna het rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Burgum: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg twee inwoners van Leeuwarden van 17 en 26 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat het duo probeerde in een geparkeerde vrachtauto in te breken. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en zagen nog twee mannen wegrennen. De 26-jarige had zich verstopt in een tuin van een woning en kon als snel worden aangehouden. Naar de 17-jarige moest iets langer worden gezocht, maar ook hij werd uiteindelijk gevonden. De twee Leeuwarders werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 49-jarige vrachtwagenchauffeur uit Burgum deed aangifte.