Ingezonden persbericht


Investeringen winkelvastgoed Europese vasteland afgenomen, optimisme onder investeerders houdt aan Volgens de laatste cijfers van Jones Lang LaSalle over eerste kwartaal 2008

Amsterdam, 19 mei 2008 - Het transactievolume in retail op het Europese vasteland bedroeg in totaal E3,9 miljard in het eerste kwartaal van 2008, tegenover E4,1 miljard in het eerste kwartaal van 2007. Dit blijkt uit de laatste cijfers van Jones Lang LaSalle. Hoewel Jones Lang LaSalle in het eerste kwartaal 74 transacties noteerde, tegenover 101 in dezelfde periode vorig jaar, is het duidelijk dat investeerders nog steeds optimistisch zijn over de winkelvastgoedsector op het Europese vasteland, ondanks de verminderde liquiditeit op de schuldenmarkt.

Investeerders richtten zich met name op winkelcentra (E2,8 miljard en 71% van het volume in het eerste kwartaal). Supermarkten waren verantwoordelijk voor 10% van de totale investeringen met een transactievolume van E405 miljoen, terwijl de grootschalige detailhandel (losse units en retailparken) zakte naar 18%, tegenover 24% over geheel 2007. Investeerders nemen nog steeds meer tijd om de risico's te bepalen van secundair vastgoed bij portefeuilletransacties.

Zoals voorspeld was Duitsland de meest actieve markt dit eerste kwartaal. Investeerders blijven vooruitlopen op de verwachte opleving in retailverkopen, waardoor Duitsland goed was voor 16% van het totale verhandelde volume. Ook de Scandinavische landen, vooral Finland (16% van volume) en Denemarken (9%), blijven actief, evenals Rusland (9%) en Roemenië (8%).

Het relatieve vertrouwen van investeerders blijkt uit het aantal grote transacties dat in het eerste kwartaal werd verricht: zo'n 13 deals met een waarde van elk E100 miljoen. Zo werd in Finland door Protego het winkelcentrum in Kamppi aangekocht van Boultbee voor E453 miljoen, en verwierf GIC een aandeel van 40% in het winkelcentrum Iso Omena van Citycon voor E132 miljoen (begeleid door adviseur Jones Lang LaSalle), en verwierf in Duitsland Axa een supermarktportefeuille voor E142 miljoen.


- einde bericht -