Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Bosch, 19 mei 2008

WERELDBANK BEKROONT LEDLAMP OP ZONNE-ENERGIE

LEMNIS LIGHTING WINT $200.000 VOOR PROJECT IN RWANDA

Het Nederlandse bedrijf Lemnis Lighting heeft de The Lighting Africa Development Marketplace Competition 2008 gewonnen. De prijs is uitgereikt tijdens de Lighting Africa Conference 2008 die plaatsvond van 5-8 mei in Accra, Ghana.

Ledlamp op zonne-energie

Lighting Africa is een project van de Wereldbank met als doelstelling om in 2030

250 miljoen Afrikanen te voorzien van goedkope, duurzame en veilige elektriciteit in de donkere delen van Afrika.

De competitie is gewonnen met een Led lamp die werkt op zonne-energie. Een klein flexibel zonnecel matje van het Engelse bedrijf G24 Innovations is gecombineerd met de innovatieve Led techniek van Lemnis Lighting.

De inzending van Lemnis Lighting en G24 onderscheidde zich van de rest door het goede ontwerp, de innovatieve technologie en de samenwerking tussen twee commerciële partijen.

200 projectgroepen namen deel aan de wedstrijd, 40 bereikten de finale en Lemnis Lighting en G24 kwamen uiteindelijk als winnaar uit de bus.

De prijs bedraagt $200.000 en wordt ingezet voor de verdere ontwikkeling en uitrol van het product in Rwanda. Doel is om in augustus te beginnen met het verspreiden van 25.000 lampen van deze lampen in Rwanda. Wanneer de lamp aanslaat zal de rest van Afrika en eventueel ook andere ontwikkelingslanden snel volgen.

Lemnis Lighting
Lemnis Lighting, een dochteronderneming van Tendris Holding, is actief in de lichtindustrie op het gebied van LED (Light Emitting Diode). Lemnis heeft de LED-technologie op zodanige wijze ontwikkeld dat deze toepasbaar is in diverse bestaande en nieuwe lichtconcepten. Lemnis draagt met haar technologie bij aan een versnelde acceptatie van de LED als belangrijkste energiezuinige en duurzame lichtbron in de markt. Lemnis Lighting is gevestigd in s-Hertogenbosch en San Francisco en werd in 2005 opgericht door twee achterkleinzonen van Anton Philips.

G24 Innovations

G24 Innovations Limited is gevestigd in Cardiff, Wales. Zij produceren de grade Dye Sensitised Thin Film (DSTF) zonnecellen. Deze dunne film cellen betekenen een technologische doorbraak doordat zij elektriciteit produceren in zowel een lichtarme omgeving als binnenshuis. Deze cellen produceren meer elektriciteit dan de traditionele zonnecelen met een hoog rendement.


---

Noot voor de redactie (