Ingezonden persbericht


BitDefender presenteert malwaretop-10 van april 2008

Verpakte malware wint afgelopen maand aan populariteit

Amsterdam, 19 mei 2008 -- BitDefender, fabrikant van beveiligingssoftware, presenteert de malwaretop-10 van april 2008. Verpakte of 'packed' malware bezet in deze lijst drie plaatsen. Volgens BitDefender Labs bevatten deze drie vormen van malware hetzelfde type packer (NSAnti) dat de afgelopen maanden voor problemen zorgde.

'Het ziet ernaar uit dat het opnieuw verpakken van malware, om opsporing te voorkomen, een blijvertje is. Hackers doen dit liever dan tijd en energie te stoppen in het schrijven van nieuwe malware', zegt Sorin Dudea, directeur van BitDefender AV Research.

Simpele 'packers' zijn niet de enige manier om malware te verspreiden. De vierde positie in de lijst wordt ingenomen door een geavanceerde malwaredownloader die door de onderzoekers van BitDefender is gedoopt tot Loader.N. Deze malware installeert decrypts (ontsleutelaars) en biedt vervolgens twee andere soorten verpakte malware (een Trojan, Kobcka en een Trojan, Downloader.Agent) de ruimte. Deze Trojans maken een geïnfecteerde pc klaar voor het versturen van grote hoeveelheden spam.

'De werking van de Loader.N. is tweeledig. De versleuteling weerhoudt antivirussoftware ervan om het malwarepakket en zijn inhoud (payload) te ontdekken. Daarnaast wordt de inhoud van het malwarepakket bij het uitpakken en laden nooit op een schijf weggeschreven. Hiermee ondervangt de malware een tweede onderscheppingsmoment', zegt Dudea. 'Natuurlijk is deze exercitie alsnog kansloos, omdat wij de decrypter zelf opsporen.' De rest van de top 10 is wederom goed voorzien van massamailvirussen, met de Cutwail Trojan op nummer zes. Deze Trojan maakt van geïnfecteerde pc's spamversturende robots (spambots).

De BitDefender malwaretop-10 van april 2008 ziet er als volgt uit:


1.

Packer.Malware.NSAnti.AD

33,71 procent


2.

Win32.Netsky.P@mm

7,48 procent


3.

Win32.Worm.Sohanad.NAW


4,56 procent

4.

Packer.Malware.NSAnti.AG

2,86 procent


5.

Trojan.Loader.N

2,25 procent


6.

Trojan.Dropper.Cutwail.F

2,04 procent


7.

Win32.Netsky.AA@mm


1,98 procent


8.

Win32.NetSky.D@mm


1,98 procent


9.

Packer.Malware.NSAnti.Z


1,87 procent


10.

Overige

41,27 procent

Over BitDefender

BitDefender is wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligingsoplossingen. BitDefender is een toonaangevende organisatie op het gebied van detectie van actuele internetdreigingen. Op basis van zijn onderzoeksgegevens ontwikkelt BitDefender de snelste en meest effectieve antivirus- en e-mailbeveiligingssoftware. De beveiligingssoftware van BitDefender is eenvoudig te installeren, te gebruiken en te updaten. De beveiligingsoplossingen van het bedrijf voldoen aan de allernieuwste beveiligingseisen voor computers en servers. De software van BitDefender biedt op dit moment bescherming aan ruim 41 miljoen thuis- en bedrijfsgebruikers in meer dan 180 landen. BitDefender Antivirus-software eindigt steevast in de top van de best geteste pakketten bij bijvoorbeeld de Consumentenbond, ICSA Labs, Checkmark en Virus Bulletin. BitDefender, onderdeel van SOFTWIN, heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië. Daarnaast zijn er vestigingen in Duitsland (Tettnang), Spanje (Barcelona) en de VS (Fort Lauderdale, Florida). Meer informatie vindt u op www.bitdefender.com.

*-*-*-*-*