Gemeente Sittard-Geleen


..-2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Burgemeester sluit pand Oude Markt 14

Sittard-Geleen, 19 mei 2008 - Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft vanmorgen via een noodbevel het pand Oude Markt 14 in Sittard gesloten. In het pand zijn concentraties gassen gemeten die dicht tegen de in Nederland gehanteerde toelaatbare grenswaarde aanzitten.

Gisteravond kreeg de brandweer van Sittard-Geleen een melding dat in het pand een vreemde geur hing. Omdat de oorzaak en de samenstelling van het 'gaslucht' niet kon worden vastgesteld, is het RIVM (Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu) gevraagd metingen te verrichten.

In afwachting van de komst van een mobiel laboratorium zijn in totaal vijf panden aan de Oude Markt en de Gats geëvacueerd. De bewoners die bereikt konden worden (23 personen) zijn opgevangen in een hotel in de buurt en hebben de nacht ofwel bij familie of kennissen, ofwel in een hotel doorgebracht. De gemeente Sittard-Geleen heeft voor 11 personen opvang geregeld, de overige 12 hebben zelf voor een overnachtingsplaats gezorgd.

Uit de eerste analyse van de luchtmonsters die vannacht genomen zijn in het pand Oude Markt 14 en in de buurt ervan blijkt dat alleen in het pand Oude Markt 14 de concentratie gassen in de buurt komt van wat toelaatbaar is. In de omgeving is die concentratie aanmerkelijk lager, of nihil.

Daarop is besloten om alleen Oude Markt 14 via een noodbevel te sluiten, met het oog op de gezondheid van de bewoners. Op het adres Oude Markt 14 staan volgens de gemeentelijke administratie 13 mensen ingeschreven. Zes van hen zijn door de gemeente opgevangen, vier hebben zelf voor opvang gezorgd. Drie waren tot nu toe niet bereikbaar.

Het RIVM heeft de luchtmonsters meegenomen naar Bilthoven, waar ze nader geanalyseerd zullen worden. Mogelijk komt in de loop van vandaag al meer duidelijkheid over de aard en oorzaak van de gasvorming.
---