Hulpverleningsregio HaaglandenHaaglanden, 19 mei 2008

Brandweer Haaglanden in nieuwe uitrukkleding

Voor het eerst in de brandweergeschiedenis zullen de brandweermensen, die brand bestrijden en hulpverleningen verrichten, binnenkort in de regio Haaglanden in hetzelfde uitrukpak lopen. Door gebruik te maken van de Europese aanbesteding is de kwaliteit en uniformiteit van de acht brandweerkorpsen in Haaglanden in een klap geregeld. Nieuw is ook dat de uitrukkleding te combineren is. Als basis wordt een uitrukoverall gedragen die voor alle normale hulpverleningen te gebruiken is. Bij brand wordt over de overall een jasje aangetrokken. De bescherming is dan ongeacht de onderkleding gegarandeerd.

In het verleden regelde ieder gemeentelijk korps zijn eigen uitrukkleding. Door het streven naar uniformiteit in de regio Haaglanden is nu een moderne, veilige combinatie ontwikkeld die voor alle korpsen gelijk is.
De striping op de pakken die volgens wetgeving nodig is bij wegwerkzaamheden en brandbestrijding heeft een felgele kleur gekregen. Voor speciale functies zijn de bovenstukken van de jas in diverse kleuren en functiebenamingen aangebracht.

Draagproef
Om diverse kledingstukken te testen is een werkgroep samengesteld uit leden van alle korpsen in de regio Haaglanden.
De kledingstukken zijn getest op warmtebelasting,lopen op een hindernisbaan, traplopen, kruipen en temperatuurregistratie. Met nog enkele specifieke eisen vanuit de Brandweer Haaglanden is de combinatie goed voor de komende zeven jaar.