Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol Group


Published: 16:43 19.05.2008 GMT+2 /Source: Schiphol Group /AEX: SCHIPHOL /ISIN:

Schiphol onderdeel van 1e transatlantische 'fast lane' programma

Snel de paspoortcontrole door op Schiphol en in de VS

Vandaag is in Terminal 4 op JFK Airport te New York het startsein gegeven voor een 'fast lane' proef voor reizigers tussen Nederland en de Verenigde Staten. Tijdens de proef krijgen passagiers uit beide landen de mogelijkheid om zowel de Amerikaanse als de Nederlandse grens geautomatiseerd snel te passeren. De proef is bedoeld voor passagiers met de Nederlandse of de Amerikaanse nationaliteit. In een later stadium kunnen ook andere (EU) landen deelnemen aan dit internationale initiatief. Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die meedoet aan de proef die eind 2008 start.

De proef is onderdeel van het IET (international Expedited Traveler) programma van de Nederlandse en Amerikaanse overheid. IET verbindt het Privium programma van Schiphol Group en het Amerikaanse Global Entry Progam van US Costums and Border Protection (CBP).

Privium is het service programma van Schiphol Group waarmee reizigers veilig en snel door middel van irisidentificatie automatisch de grens passeren. Ook biedt het lidmaatschap voorrang bij het inchecken en de mogelijkheid om dicht bij de terminal te parkeren. Privium bestaat 7 jaar en telt op dit moment ruim 45.000 leden. Het Global Entry programma is onlangs gestart door het CBP voor snelle en geautomatiseerde grenspassage voor Amerikanen.

De transatlantische 'fast lane' proef is een initiatief van het Nederlandse ministerie van Justitie en het Amerikaanse ministerie van Homeland Security. Aan Nederlandse zijde wordt deze uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) en Dartagnan (100% dochter van Schiphol Group).

Drie Amerikaanse luchthavens verlenen medewerking aan de proef: John F Kennedy International Airport in New York, George Bush International Airport in Houston en Washington Dulles International Airport. Later volgen ook andere Amerikaanse en Canadese luchthavens.

Procesuitleg
Passagiers met een Amerikaanse of Nederlandse nationaliteit kunnen deelnemen door een aanvraag in te dienen. Zowel aan Amerikaanse als aan Nederlandse zijde worden de antecendenten van de aanvrager gecontroleerd. De toegangseisen zijn streng; heeft de aanvrager bijvoorbeeld een strafblad, dan wordt de aanvraag geweigerd.

Passagiers waarvan de aanvraag is goedgekeurd, worden zowel lid van Privium als van het Global Entry Programma. Bij aankomst of vertrek van Amsterdam Airport Schiphol kan men gebruik maken van de faciliteiten die Privium biedt, inclusief de antomatische grensdoorgang via irisidentifiatie.

Voor het passeren van de Amerikaanse grens pas wordt gebruik gemaakt van de code (MRZ) in het paspoort. Bij aankomst op een Amerikaanse luchthaven moet bij een kiosk, bereikbaar via een aparte snelle route, het paspoort door een lezer gehaald worden. Daarna wordt de reiziger gevraagd zijn vingerafdruk af te geven. Het systeem vergelijkt de afdruk met de biometrische gegevens in de database.

De proef wordt gezien als een voordeel voor luchthavens en passagiers. De verwachting is dat het programma het verkeer tussen Amerika en Nederland en de EU kwalitatief en kwantitatief zal bevorderen

JFKIAT
Schiphol USA heeft een 40 procent belang in de joint venture John F. Kennedy International Air Terminal die Terminal 4 op JFK Airport exploiteert.

Dartagnan
Dartagnan is gespecialiseerd in biometrische toepassingen van grenspassages en 'registered traveler' programma's. Dartagnan is een 100 procent dochter van Schiphol Group. Kijk voor meer informatie op www.dartagnan-biometrics.com.

046-2008/ms

Persbericht

Schiphol Group is een exploitant van luchthavens die als missie heeft om duurzame waarde te creëren voor haar stakeholders door het ontwikkelen van AirportCities en het positioneren van Amsterdam Airport Schiphol als de meest toonaangevende AirportCity. De onderneming heeft de ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn.

Schiphol Group is eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam Airport en Lelystad Airport en bezit 51% van de aandelen in Eindhoven Airport. Buiten Nederland neemt de onderneming via Schiphol USA Inc. deel in JFKIAT dat Terminal 4 op John F. Kennedy Airport bij New York exploiteert, en heeft het een belang in Brisbane Airport Corporation, exploitant van de luchthaven van Brisbane in Australië. http://www.schipholgroup.com

Als u niet langer persberichten van Schiphol Group wilt ontvangen, kunt u zich uitschrijven via onderstaande link:Uitschrijven Persberichten Schiphol Group

Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl