Ingezonden persberichtEconcern versterkt balans met 300 miljoen
Rabobank en Delta Lloyd sluiten zich aan bij SHV als strategisch aandeelhouder van Econcern

UTRECHT, 19 mei 2008 ­ Duurzaam energiebedrijf Econcern maakt vandaag een nieuwe aandeelhouder bekend. Een joint venture van Rabobank en Delta Lloyd wordt mede-eigenaar van Econcern. Huidig aandeelhouder SHV breidt haar belang verder uit en heeft nu samen met Rabobank en Delta Lloyd precies 50% van de aandelen van Econcern in bezit. De andere helft van het bedrijf blijft in handen van management en personeel. Met de komst van de nieuwe partij neemt Good Energies afscheid als aandeelhouder van Econcern.

"We zijn trots op de komst van onze nieuwe aandeelhouder, de joint venture van Rabobank en Delta Lloyd, " aldus bestuursvoorzitter van Econcern Ad van Wijk. "We verwachten de komende jaren een forse groei. Met deze twee nieuwe partijen aan boord heb ik er alle vertrouwen in dat we onze ambities kunnen realiseren. Daarnaast ben ik verheugd mee te mogen delen dat Bert Heemskerk, CEO van Rabobank Groep, namens Rabobank en Delta Lloyd wordt voorgedragen als lid van onze Raad van Commissarissen."

De nieuwe aandeelhouder en SHV vertrekken Econcern een kapitaalinjectie van 300 miljoen in de vorm van eigen vermogen en mezzanine financiering. Met deze verbetering van de balans versterkt Econcern haar positie om haar businessplan tot 2012 te realiseren. Al deze activiteiten dragen bij aan het realiseren van de missie van Econcern: `het creëren van een duurzame energievoorziening voor iedereen'. In 2012 voorziet het bedrijf een omzet van 8 miljard met een winst van 1 miljard.

Rabobank en Delta Lloyd bouwen voort op de bestaande relatie met Econcern. Rabobank was betrokken bij de financiering van het offshore windpark Q7. Het park, ontwikkeld door Econcern, wordt 4 juni a.s. officieel geopend. Ook financiert Rabobank het klimaatneutraal maken van de elektriciteitsvoorziening van het eiland Bonaire, een project dat door Econcern wordt uitgevoerd. De investering van Rabobank wordt gedaan door haar investeringsmaatschappij Rabo Ventures, die zich toelegt op snel groeiende bedrijven in de cleantech sector.

Delta Lloyd participeert reeds in het Ampère Equity Fund, een fonds waaruit Econcern eigen vermogen put voor een serie duurzame energieprojecten.

Delta Lloyd is als verzekeraar verder bij een aantal andere projecten betrokken waaronder het offshore windpark Q7.

Zittend aandeelhouder SHV is al sinds 2006 bij Econcern betrokken 'en heeft de groei van Econcern actief ondersteund. Aandeelhouders en bedrijf denken op dezelfde manier over nut en noodzaak van een wereldwijd groeiend aandeel van duurzame energievoorziening en systemen. Zorg voor het klimaat en de leveringszekerheid van energie staan daarbij centraal.

Op middenlange termijn beogen de aandeelhouders een beursgang van Econcern.

Econcern
Econcern's missie is `een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern bestaat uit werkmaatschappijen Ecofys, Ecostream, Evelop en Ecoventures. Gezamenlijk realiseren zij unieke projecten, innovatieve producten en diensten voor een duurzame energievoorziening. Econcern, wereldwijd actief met ruim 1000 professionals in 20 landen, staat op plaats 234 in Business Weeks lijst van snelst groeiende bedrijven in Europa. Econcern is winnaar van de European Business of the Year Award 2008. Ad van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur, won de Ernst & Young Entrepeneur of the Year Award in Nederland in 2007 en is genomineerd voor de verkiezing van World Entrepreneur of the Year in 2008. www.econcern.com

SHV
De aandelen van het familiebedrijf SHV zijn in privé-bezit. SHV streeft een sterke positie na in een aantal operationele activiteiten en in bepaalde investeringsactiviteiten. SHV investeert met een langetermijnvisie en wil bedrijven opbouwen en ontwikkelen, en de klanten een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding bieden. Dit alles doen wij met medewerkers die er trots op zijn deel uit te maken van SHV.
Vandaag de dag is SHV actief in 41 landen, verdeeld over alle continenten. Er werken circa 40.000 mensen bij SHV. SHV concentreert zich op de handel en distributie van LPG, op de zelfbedieningsgroothandel, zwaar hijswerk en transport en duurzame energie. Verder verstrekt SHV risicodragend kapitaal aan met name Nederlandse bedrijven en investeert in de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en gas, voornamelijk in de Noordzee. Begin 2007 werd The Clean Energy Company opgericht. Dit bedrijf streeft ernaar geleidelijk wereldwijd een marktpositie op te bouwen op het gebied van duurzame energie. www.shv.nl

Rabo Ventures
Het in Amsterdam gevestigde Rabo Ventures (onderdeel van Rabo Private Equity) is een vooraanstaand Nederlandse venture capital bedrijf dat zich begeeft op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Het team richt zich onder andere op bedrijven die technologieën ontwikkelen op het gebied van duurzame energie, schone lucht, schoon water, hoogwaardige materialen, energie efficiëntie en milieu. Rabo Ventures focust zich op snel groeiende bedrijven in de cleantech sector. De Rabobank Groep is wereldwijd een toonaangevende financiële instelling op het gebied van duurzaam bankieren. www.rabobank.com, www.raboventures.com

Delta Lloyd
Goed en integer ondernemerschap ligt aan de basis van commercieel succes. Delta Lloyd Groep hanteert heldere principes voor de manier waarop de onderneming wordt bestuurd en waarop zaken worden gedaan. Met een consistente focus op langetermijn doelen en continuïteit bouwt Delta Lloyd Groep aan een zekere toekomst voor en met al haar stakeholders. Deze aanpak heeft de Groep doen groeien tot de krachtige en solide onderneming die zij nu is. Delta Lloyd Groep is een complete financiële dienstverlener met verzekeringen, vermogensbeheer en bancaire diensten. Delta Lloyd is ook actief in Duitsland en België en heeft meer dan EUR 6.7 miljard omzet en ruim 6400 medewerkers. Delta Lloyd is van de snelst groeiende vermogensbeheerders met meer dan EUR 67 miljard aan beheer vermogen. Meer op www.deltalloyd.nl