Ingezonden persbericht


Den Haag, 19 mei 2008
Afrikaanse en Europese hiphoppers samen op Nederlandse podia tegen hiv&aids

Van 16 tot en met 26 mei 2008 staan bekende Afrikaanse en Europese hiphop artiesten samen op verschillende podia, waaronder het Ortel Dunya festival in Rotterdam. De artiesten promoten zo het unieke Virus Free Generation hiphop album. Dit album werd de voorbije twee maanden opgenomen in 4 Afrikaanse landen door 5 Europees-Afrikaanse artiestenkoppels. Ninthe en Blaxtar vertegenwoordigen de Nederlandse hiphop scène. Tijdens de optredens staat de impact van hiv&aids op jongeren in zuidelijk Afrika centraal.

De hiphop tour is dit weekend in Amsterdam gestart met het B-Connected festival en eindigt in Rotterdam op het Ortel Dunya Festival (zondag 25 mei).

De Nederlandse Ninthe en Blaxtar treden op met hun respectievelijke Afrikaanse hiphop partner uit Zuid-Afrika (Zuluboy) en Malawi (The Gosple). Ook de gerenommeerde hiphop artiesten Fid Q (Tanzania), Prinz Pi (Duitsland), Snazzy (Namibië), Tina (Tsjechië), Willy Valanga (Italië) en Zubz uit Zuid-Afrika geven act de presence tijdens de hiphop tour in Nederland.

De artiesten brengen tijdens de optredens in Nederland de tracks ten gehore die ze de afgelopen twee maanden in Afrika hebben opgenomen. De Virus Free Generation Hip Hop Tour trok door Tanzania, Malawi, Namibië en Zuid-Afrika. In elk land werd een team gevormd van een bekende Europese en Afrikaanse artiest. De artiesten bezochten hiv&aids gerelateerde jongerenprogramma's en gaven workshops en concerten. Hierna produceerden de artiestenkoppels elk drie nummers over hiv&aids.

De artiesten willen tijdens de hiphop tour duidelijk maken dat een hiv&aids vrije generatie mogelijk is als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. In een petitie wordt duidelijk gemaakt hoe dat kan. De petitie zal eind dit jaar worden aangeboden aan Nederlandse en Europese politici.

Vanaf 20 mei zijn de nummers van het VFG Hip Hop Album gratis te downloaden op: www.virusfreegeneration.eu/hiphoptour

Muziekfragmenten, foto's, webisodes en weblogs van de hiphop tour in Afrika zijn daar nu al te zien en te horen. Zie ook:
http://www.youtube.com/user/virusfreevideo http://virusfreegeneration.hyves.nl/Ingezonden persbericht